”Ska vi bo i den här askhögen?”

Flera av hyresgästerna som fått flytta tillbaka till det brandhärjade huset på A7 i Visby är kritiska mot fastighetsägaren. De saknar information om framtiden och vissa har svårt att ta sig ut ur huset eftersom hissen inte fungerar.

Lars Gunnar Öjenäs bor rakt nedanför den utbrunna lägenheten. Hans bostad var full av sot efter branden och han är kritisk till att de boende inte har fått någon information från fastighetsägaren Magnolia om vad som händer härnäst.

Lars Gunnar Öjenäs bor rakt nedanför den utbrunna lägenheten. Hans bostad var full av sot efter branden och han är kritisk till att de boende inte har fått någon information från fastighetsägaren Magnolia om vad som händer härnäst.

Foto: Elisabet Andersson

Visby2022-11-28 20:33

Hyresgästerna på plan ett, två och tre i det brandhärjade huset på Greta Arwidssons gata fick flytta tillbaka in i sina lägenheter redan samma kväll som branden inträffade. De boende som GA träffar under måndagen uppskattar visserligen att de har tillgång till sina bostäder, men under flera dagar var det väldigt kallt i lägenheterna, hissen fungerar inte och de har inte fått någon som helst information om vad som ska hända i huset framöver. Lars Gunnar Öjenäs bor på tredje våningen, rakt under den lägenhet som blev helt utbränd.

– I den här lägenheten var det sot, rökskador och det har också blivit vattenläckage från släckvattnet. Och värmen försvann mer och mer, så det var 14-15 grader, säger han och berättar att det till slut blev så kallt att han åkte och köpte ett elektriskt värmeelement. 

Han och hans fru har försökt torka bort det mesta av sotet men han oroar sig också för luften i lägenheten.

– Man vet ju inte när man lever i det här vad det finns för partiklar som man andas in, det kan ju vara mycket gifter här.

Han är också kritisk till att de boende inte får någon information om framtiden.

– Här är vi gamla människor och vi har inte fått någon information sedan kvällen det brann, innan vi flyttade tillbaka. Vad kommer att hända, när ska de hjälpa till med det här, ska vi bo i den här askhögen? frågar han sig.

undefined
Lars Gunnar Öjenäs bor rakt nedanför den utbrunna lägenheten. Hans bostad var full av sot efter branden och han är kritisk till att de boende inte har fått någon information från fastighetsägaren Magnolia om vad som händer härnäst.

Granne med Lars Gunnar Öjenäs bor Kerstin Jonsson, som fyller 90 om ett par månader. Efter att hon frusit i flera dagar har värmen kommit tillbaka i elementen och röklukten har minskat. För henne är dock den avstängda hissen ett större problem.

– Det är jobbigt för mig att gå i trapporna, det har nog varit det värsta. Och så har det varit lite jobbigt psykiskt. Jag kan liksom inte släppa tankarna på det här, jag har det i huvudet hela tiden. Det tär på en på något vis, säger hon.

Är du rädd att det ska hända igen?

– Ja, naturligtvis. Man är spänd hela tiden.

Kerstin Jonsson efterlyser också hon mer information från fastighetsägaren Magnolia.

– Efter första dagen har det varit urdåligt när det gäller information. Man tycker ju att lite kan de bjuda på. De borde berätta hur det står till i huset och när vi kan tänkas få i gång hissen. För man kommer ju inte ut, säger hon.

undefined
Kerstin Jonsson bor på våning tre i huset på Greta Arwidssons gata. Hon är orolig att det ska börja brinna igen och har svårt att ta sig ut eftersom hissen inte fungerar.

Björn Bergman, regionchef öst vid Magnolia bostad, beklagar att de boende inte har fått veta mer om vad som händer i fastigheten. Han berättar att de inte har haft tillträde till de översta våningarna i huset eftersom polisen först måste göra en teknisk undersökning. Den är nu gjord och sent under måndagen gav de besked till Magnolia att de var klara. Men nu måste försäkringsbolaget göra sin utredning.

– När de väl är klara, då kan själva saneringen och arbetet med att återställa komma i gång. Och det kommer att starta så fort vi kan, säger Björn Bergman.

undefined
Björn Bergman, regionchef på Magnolia öst, beklagar att de boende inte fått någon information om vad som händer i den brandskadade fastigheten och utlovar bättring.

Han utlovar också bättring när det gäller information till hyresgästerna.

– Vi tar till oss att vi behöver informera och även om vi inte har information så är det också information. Det kommer att bli bättre nu när vi kommer att ha rådighet över det som är avspärrat. Vi kommer att ha informationsmöten minst varannan dag.

Att det varit kallt i fastigheten är inget som Björn Bergman har känt till, men han beklagar även det.

– Så ska det inte vara, våra hyresgäster ska ha det tryggt och bra.

undefined
Branden, som kostade en 80-årig man livet, utbröt i en lägenhet på fjärde våningen.
Branden på A7

Larmet om branden i trygghetsboendet på Greta Arwidssons gata i Visby kom in till räddningstjänsten vid 06.30 onsdag den 23 november.

Det var en lägenhet på fjärde våningen som fattat eld.

Tre personer fördes till sjukhus. Vid lunch meddelade polisen att en man i 80-årsåldern avlidit av de skador han fick vid branden.

Hyresgästerna på de tre nedersta våningsplanen fick återvända till sina lägenheter samma kväll.

Boende på våning fyra, fem och sex har ännu inte fått tillträde till sina bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!