"Inte arg på dem som startade branden"

Först var de chockade – sedan kavlade Återanvändarna upp ärmarna. Inför öppnandet, efter branden, finns flera nyheter hos det sociala företaget.

Ulf Malmqvist och Sabina Blomberg i second hand-butiken.

Ulf Malmqvist och Sabina Blomberg i second hand-butiken.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-12-01 12:19

Återanvändarna driver en second hand-butik, men tar även exempelvis flytt- eller målningsuppdrag. Sabina Blomberg är en av de anställda och arbetsleder även flera personer som arbetstränar hos det sociala kooperativet.

Söndagen den 12 september väcktes hon av ett telefonsamtal från sin syster.

– Syrran berättade att det hade brunnit. Först fick jag en chock, sedan ringde jag mina kollegor och åkte hit. Det var mycket som hade brunnit. Vi var egentligen lediga, men vi gick in direkt och började sopa upp glas, berättar hon.

Till en början talades det mest om skador på fasaden. Men det var ännu värre än så, skulle det visa sig.

– Ventilationen var på, så det spreds sot i hela lokalen. Vi har fått kasta möbler, porslin och textilier till ett värde på uppskattningsvis 150 000 kronor, säger kooperativets ordförande Ulf Malmqvist.

Den inledande chocken förbyttes snart till frustration.

– Klart att man blir arg och undrar vad fan folk håller på med? Och varför det skedde just här, säger kollegan Emma Ahlgren.

Ulf Malmqvist tittade dock hela tiden framåt:

– Jag tänkte mest vad fan gör vi nu? Jag är inte arg på dem som har gjort det här, jag tycker mest synd om dem, de har väl skuldsatt sig för hela livet nu, säger han.

Gemensamt tog Återanvändarna tag i situationen. Man har kastat allt som blev förstört, tvättat och målat både väggar och golv, samt passat på att göra om i butiken.

– Vi försökte ta chansen att göra det mer som vi ville ha det. Vi har gjort en total rockad härinne. Alla har varit superduktiga, det har gått över förväntan bra, tycker Ulf Malmqvist.

En faktor i detta är säkerligen stämningen och sammanhållningen inom kooperativet.

– Vi har alltid varit tajta. Alla hjälps åt med allting och är sugna på att komma igång igen, säger Emma Ahlgren.

Under onsdagen denna vecka sker själva återöppnandet. Den omgjorda lokalen är inte enda nyheten.

I samarbete med andra liknande företag – Lövstakooperativet, Goad, Baltic sea design, Suderviljan och Hemse mark och miljö – lanseras nu ASF Gotland ideell förening, där ASF står för "arbetsintegrerande sociala företag".

– Då kan Gotlands sociala företag hjälpas åt, låna ut personal till varandra, ha utbildningar ihop, med mera, berättar Ulf Malmqvist.

Samtidigt har Region Gotland, under året, kommit igång med så kallade "reserverade upphandlingar". Det handlar om positiv särbehandling av leverantörer som jobbar med funktionsnedsatta eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi hoppas det blir mer sånt, så vi också har chans att vinna upphandlingar. Annars har vi svårt att konkurrera.

Detta blir särskilt viktigt då företagen i fråga till stor del förväntas stå på egna ben numera. Gällande Återanvändarna blev de "avknoppade" från regionen för ungefär två år sedan.

Det var en stor utmaning i sig – som inte blev mindre av incidenten i september. Efter branden har kooperativt, utöver renoveringarna, även investerat i övervakningskameror, larmsystem och rökdetektorer.

– Det känns lite tryggare med kameror faktiskt, tycker Sabina Blomberg.

Innan man kan lämna det inträffade bakom sig väntar själva rättegången.

Två män i 25-årsåldern står åtalade för branden och Ulf Malmqvist är kallad som vittne. Men även hans kollegor inom Återanvändarna tänker finnas på plats i rättssalen, berättar de, för att ge sitt stöd.

FAKTA

Återanvändarna är "ett arbetsintegrerat socialt företag som drivs kooperativt".

Målet för sociala företag är att bidra till ett samhälle som inkluderar och är hållbart. Den egna ekonomiska vinsten står inte i centrum. Sociala företag består av allt från startups till aktörer inom den ideella sektorn.

En reserverad upphandling innebär att vissa leverantörer, som annars skulle ha svårt att konkurrera om kontrakt, får en positiv särbehandling.

Källor: Tillväxtverket, Upphandlingsmynd., Återanvändarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!