Efter byggkonkursen – personal räddas kvar

Tidigare anställda erbjuds nytt jobb när gotländskt byggföretag tar över delar av konkursade Exact Bygg och måleris verksamhet.

Exact Bygg och måleri lämnade in konkursansökan till tingsrätten den 5 augusti. Dagarna därpå försattes bolaget konkurs.

Exact Bygg och måleri lämnade in konkursansökan till tingsrätten den 5 augusti. Dagarna därpå försattes bolaget konkurs.

Foto: Simon Nilsson/Arkiv

Visby2019-09-12 18:24

I början av augusti försattes byggbolaget EBM Gotland AB, känt som Exact Bygg och måleri, i konkurs. Man hade "vuxit för fort och dragit på sig för höga och för många utgifter" berättade konkursförvaltare Andreas Welin.

Bolaget, under fjolåret nominerade till Dagens industris Gasellpris, fick lägga ned pågående projekt och 18 anställda sades upp. Sedan dess har förhandlingar förts om övertagande av bolagets verksamhet. Redan i slutet av augusti fanns förhoppningar om att nå en lösning efter att ett antal gotländska byggföretag visat intresse.

– Vi hoppas kunna sälja allt i ett paket, sa konkursförvaltarens platsombud, advokat Staffan Fredriksson.

Några veckor senare står det helt klart att en paketlösning inte blir av. I stället säljs Exact Bygg och måleri i flera delar.

– Faktum är att det inte alltid är så lätt att lyckas med en sådan lösning. Som företag vill man inte betala överpriser och allt måste även passa in i ett koncept, säger Staffan Fredriksson:

– Det krävs mycket för att köpa ett helt företag och att köpa ett helt lager kan kosta mer än vad det smakar.

Gotlandsbyggen AB köper bolagets inventarier. Dessutom erbjuds tidigare Exact-anställda arbete hos företaget.

– Vi behöver anställa och det handlar om fyra stycken först och främst. Vi avvaktar ännu svar men allt har låtit positivt, säger Gotlandsbyggens vd, Mattias Topcov. 

Resterande delar av bolagets verksamhet, däribland lokalerna, säljs på auktion.

Karta: Ebm Gotland AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!