En tjock dimma sveper långsamt in över Visby på fredagsmorgonen. Men den blir inte långvarig. När klockan slår 11 och matvagnen Trio thai kitchen öppnar för beställningar utanför Coop Gråbo badar parkeringen i solljus. Plötsligt känns SMHI:s besked om ”meteorologisk vår” på Gotland inte bara som en skrivbordskonstruktion.
I den lilla vagnen står Panida Kongsanam och Yusuf Brij och förbereder såväl ingredienser som kassasystemet. Det är den fjärde dagen de har öppet.
– Vi fick idén för ungefär ett år sedan och har kämpat för att hitta en plats sedan dess. Först ville vi stå nere i hamnen, men det gick inte. Då presenterade Markus Wahlgren på Stora Coop mig för Mattias, som är butikschef här. Och han var positiv från första början, berättar Yusuf Brij.
I höstas startade han och Panida Kongsanam bolaget som de nu sköter matvagnen genom. Båda två har erfarenhet av att driva företag tidigare och Yusuf Brij kommer även fortsättningsvis att arbeta med sin butik Visby livsmedel, som han startade 2021. Men genom matvagnen arbetar de för första gången tillsammans, efter att ha lärt känna varandra för ungefär två år sedan.
Panida Kongsanam har tidigare arbetat på flera restauranger runt om på ön – senast på Sunes elefant i Visby. Där slutade hon så sent som förra veckan, för att i stället satsa helhjärtat på matvagnen. Och det är hon som kommer att stå för matlagningen, berättar hon. Yusuf Bcü hanterar ekonomin och marknadsföringen.
Och det sistnämnda behövs, menar duon.
– Första dagen kom det inte så mycket folk. Det var ingen som visste vilka vi var. Men då annonserade jag på Facebook, och redan andra dagen fick vi en rejäl kassa. Och dag tre var det fullt upp hela tiden, säger Yusuf Brij och får medhåll av Panida Kongsanam:
– Det var mycket på en gång, men kunderna hade verkligen tålamod när det tog tid, säger hon med ett skratt.
Suget efter thaimat kring Gråbo torg verkar alltså vara tillräckligt för att affärerna ska gå ihop. Och enligt Yusuf Bcü och Panida Kongsanam är tanken att deras matvagn – som är den första på torget – ska stå där året runt. Sju dagar i veckan.
– Det beror såklart på hur efterfrågan är, men vi tycker jättemycket om Gråbo torg, säger Yusuf Brij.
Vilka typer av kunder har ni haft hittills?
– Det är blandat. Dels grannar här i området, dels folk som jobbar på skolan och på Coop. Men också många äldre kunder, som säger att det är skönt att de inte måste ta sig in till stan för att köpa thaimat.
Som för att understryka Yusuf Brijs ord visar sig dagens första kund vara just lärare på förskolan Kabyssen, bara ett stenkast från vagnen. Hon heter Sanna Hansson och hämtar upp tre portioner med stekt ris och kyckling, som hon och två kollegor ska ha till lunch.
– Det är jätteroligt för Gråbo att det öppnar något nytt här, säger Sanna Hansson.
Efter att ha varit i gång i fyra dagar förbereder sig Yusuf Brij och Panida Kongsanam nu för sin första helg med matvagnen. Och de tror att kundtillströmningen kan bli ännu större då.
– Vi är förberedda och har en person som ska hoppa in och hjälpa till i kassan. Så vi hoppas att det kommer många, säger Yusuf Brij.