För gotländska skolelever som saknat behörighet till gymnasiet har det funnits anpassade val att göra. Men elever med autismdiagnoser som haft behörighet har, trots sina funktionsvariationer, ändå tvingats att gå i den vanliga gymnasieskolan tillsammans med 1 600 andra elever.
– Vi ser att det här är en grupp som växer, som vi inte har kunnat erbjuda en anpassad utbildning, säger Luis Barnes, biträdande rektor på Wisbygymnasiet.
Hög frånvaro, utanförskap, och rädsla för stora sociala sammanhang, kan för vissa elever ha gjort tre år på gymnasiet väldigt kämpiga.
– Det är så många intryck under en skoldag. De här eleverna kan komma hem och sova direkt, de är helt slut, säger han och berättar att mörkertalet kan vara stort och att regionen inte vet hur många de är.
Under två år har ett arbete pågått för hur Region Gotland ska kunna erbjuda gymnasieutbildning på lika villkor, även till den här gruppen av elever. I augusti startar en liten klass, med åtta elever, med stort fokus på trygghet kallad SPV, specialpedagogisk verksamhet. Förutom betyg krävs också en dokumenterad autismdiagnos för att kunna söka.
– Det här är en möjlighet att komma in i en mindre grupp redan från början, säger biträdande rektor Ulrika Westin, som tillsammans med Luis Barnes har ansvarat för förberedelserna.
En gotländsk delegation har gjort studiebesök på flera gymnasieskolor i Stockholmsområdet, och där träffat elever som gått i SPV-klass.
– De berättade hur de fick lärare och blev trygga, hur livet kom tillbaka, och att det förändrade deras liv, säger Ulrika Westin.
Satsningen kommer att innebära ett hemklassrum, med särskild pedagog och stort fokus på mentorskap och kontakter med hemmet. Med bara åtta elever blir det kostsamt.
– Det här är en medveten satsning som regionen gör, för att kunna ta emot de här eleverna. Annars cementerar vi dem i utanförskap, säger Luis Barnes.
En av skolans lärare är redan klar för tjänsten, ytterligare ett par behövs till årskurs två och tre. Då är tanken att eleverna successivt ska integreras mer och mer mot den övriga skolan.
– Det känns jättebra. Vi har jobbat två år för det här, nu är vi på plats och nu är vi redo att dra igång, säger Luis Barnes.