Efter hård debatt – beslut om ishallsbygget skjuts fram

Ekonomin är i sämre skick än någonsin, menar oppositionen.
Det kommer inte bli billigare i framtiden, svarar det politiska styret.
På måndagen beslutade regionfullmäktige att det omstridda förslaget om en ny ishall i Visby ska utredas grundligare innan det kan bli verklighet.

Ska Region Gotland låna ut 258 miljoner kronor för att ishockeyföreningen Visby Roma ska bygga en ny ishall i Visby? Det skulle politikerna i regionfullmäktige ta ställning till på måndagens sammanträde.

Ska Region Gotland låna ut 258 miljoner kronor för att ishockeyföreningen Visby Roma ska bygga en ny ishall i Visby? Det skulle politikerna i regionfullmäktige ta ställning till på måndagens sammanträde.

Foto: Felix Ruiz Wedjesjö

Visby2024-11-18 15:15

Ska Region Gotland låna ut 258 miljoner kronor för att ishockeyföreningen Visby Roma ska bygga en ny ishall i Visby? Det var förslaget som politikerna i regionfullmäktige skulle rösta ja eller nej till på måndagen. Det politiska styret – bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna – har varit drivande i frågan, medan oppositionen har riktat hård kritik mot förslaget.

Och när den nytillträdde regionfullmäktigeordföranden Håkan Onsjö (M) strax efter lunch kom fram till punkten om ishallen så var det återigen dags för skarpa ordväxlingar. Först ut var regionrådet Oscar Lindster (S), som från talarstolen motiverade styrets vilja att driva igenom bygget med argumentet att den nuvarande ishallen i Rävhagen är uttjänt.

– Det kommer aldrig att vara lätt att ta sådana här beslut. Men en sak kan vi vara säkra på – det kommer aldrig att bli billigare med tiden. Nu finns chansen att göra det med en engagerad förening i ryggen, sade Oscar Lindster.

undefined
”Det här har gjorts i många andra kommuner – exempelvis i Växjö, Karlstad och Linköping”, sade Oscar Lindster (S) som svar på oppositionens kritik om att lånet till Visby Roma skulle vara juridiskt tveksamt.

Därefter började debatten. Johan Malmros (C) menade att regionen inte har råd, eftersom ekonomin är i ett sämre skick än någonsin“.  Anna Hrdlicka (L) sade att de experter jag har pratat med tror att jag skämtar när jag beskriver det här, de säger att vi har blivit lurade“. Jörgen Bentzler (V) beskrev situationen som att regionen – om man säger ja – kommer att låna ut pengar som inte finns.

– Vi i oppositionen har hela tiden lyft riskerna med det här projektet, men styret har slagit dövörat till, sade Eva Nypelius (C) från talarstolen.

undefined
Anna Hrdlicka (L) skrädde inte orden i sin kritik av planerna på att låna pengar till Visby Roma. ”Skattebetalarna kommer att få betala för en ishall som de i slutändan inte äger en enda skruv eller spik i”, sade hon.

Flera av de kritiska rösterna menade också att det inte fanns ett tillräckligt underlag för att ta ett ordentligt beslut, och yrkade på att frågan skulle skickas tillbaka för fortsatt utredning. Något som Oscar Lindster, regionrådet Andreas Unger (M) och regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) protesterade mot när de gick till motattack.

– Vi är inte lurade, vi står inte på ruinens brant och vi har ett ordentligt underlag, sade Meit Fohlin.

– Det finns 20 stycken underlag på bordet och vi har hållit på med den här frågan i flera år. Jag kan inte tänka mig något ärende som har diskuterats så återkommande som det här, sade Oscar Lindster.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) menar att en ishall är ett exempel på sådant som kan locka barnfamiljer till Gotland. ”Om vi inte kan erbjuda den typen av verksamhet är det en större risk att de inte vill flytta hit”, sade hon från talarstolen.

Ju längre debatten – som pågick i cirka en och en halv timme – sträckte sig, desto hårdare blev tonläget. Ordföranden Håkan Onsjö fick vid ett tillfälle be SD-ledamoten Per Vretling att “vårda språket“ efter att han svurit i talarstolen.

När det slutligen var dags för beslut ställdes i första hand två förslag mot varandra. Det gällde om regionfullmäktige skulle besluta om ja eller nej redan under måndagen, eller om frågan skulle skickas tillbaka för fortsatt utredning. Det sistnämnda förslaget ställde sig nästintill samtliga oppositionspartier bakom. 

Ärenden ska enligt lagen skickas tillbaka om minst en tredjedel av ledamöterna röstar för det. Eftersom 28 ledamöter – av de närvarande 70 – röstade för återremittering så räckte det alltså för fortsatt utredning av frågan.                                                                            

undefined
Efter omröstning stod det klart att frågan om ishallslånet återremitterades – det vill säga att det ska utredas ytterligare innan ett slutligt beslut tas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!