Efter klagomål och debatt: Nu ska nya lösningar testas

De första frostnätterna har redan gjort entré på Gotland. Inför vintern vill Region Gotland nu prova nya åtgärder för dammbindning och halkbekämpning. Nu ska politikerna ta ställning till om en saltlösning kan förbättra luftkvaliteten.

När det gäller partiklar har Visby bland den sämsta luften i hela landet.

När det gäller partiklar har Visby bland den sämsta luften i hela landet.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Visby2024-10-09 04:30

Nyheten i korthet

  • Region Gotland överväger att använda en saltlösning för dammbindning för att förbättra luftkvaliteten.
  • Användningen av saltet kan minska partikelhalterna av PM10 med upp till 15 procent, enligt en åtgärdsplan från 2019.
  • Saltlösningen kommer att användas under våren när det är mest damm i luften, och beslutet kommer att hanteras av tekniska nämnden.

Sedan 2019 arbetar Region Gotland med en åtgärdsplan för minskning av skadliga PM10 partiklar i Visby. I programmet presenterades flera konkreta åtgärder för att förbättra luftkvaliteten i staden, granitkross istället för kalkstenskross var en sådan som har testats under flera år. 

Under våren 2024 analyserades programmet. Nu vill tekniska förvaltningen prova ytterligare en metod – acentatsaltet CMA (kalciummagnesiumacetat), för att dammbinda under torra perioder under vårvintern. Enligt åtgärdsprogrammet kan användandet av saltet minska partikelhalterna av PM10 med upp till 15 procent.

– Det kan komma att användas under våren när det börjar torka upp, när det är som allra mest damm i luften, säger Therese Bendelin avdelningschef på park- och trafikavdelningen.

undefined
De tre "fraktionerna" som används av Region Gotland vid halkbekämpning: Kalkstenskross (vitt) för gång- och cykelbanor, natursand (brunt) för Visby innerstad och övriga vägar och gator, och slutligen granitkross (svart), som köps in från fastlandet.

Förslaget att använda salt på vägarna är något som tjänstepersonerna vill ha ett politiskt beslut på. Detta trots att det redan godkänts i tidigare nämnda åtgärdsprogram från 2019. 

– Eftersom det här är ett känsligt beslut så kommer det att hanteras i vår politiska nämnd, som är om några veckor, säger hon.

Mariette Nicander (M), ordförande i tekniska nämnden, bekräftar att förslaget med en saltlösning för dammbindning ligger på deras bord, först i tekniska nämndens arbetsutskott. Vidare ska även tekniska nämnden fatta beslut i frågan.

– Jag tolkar det som att det är en saltlösning som används vid dammbindning. Det ska inte förväxlas med salt som används vid halkbekämpning, för där kommer vi fortsatt att använda oss av granitkrossen, säger hon.

undefined
Adelsgatan i snöskrud.

Vidare berättar Mariette Nicander att man samtidigt ser över alternativ för gång- och cykelbanor. Helagotland har tidigare rapporterat om problem för cyklister och den ökade risken för punktering, med anledning av granitkrossen.

– Där förstår jag att man vill hitta en lösning som inte är granitkross utan snarare någon sandbeläggning, säger hon.

Tekniska nämndens ordförande understryker vikten av det fortsatta arbetet med att göra luftkvaliteten bättre.

– Vi måste prova alla medel för att förbättra luftkvaliteten, för det är det viktigaste vi har att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!