Alkoholtillståndet kan dras om ljudnivåerna går upp

Rosengården i Visby har fått ett föreläggande om att sänka sina ljudnivåer med omedelbar verkan efter störningar under sommaren. Fortsätter man spela för hög musik kan alkoholtillståndet dras in. ”Vi kommer att överklaga detta”, säger restaurangen.

Restaurang Rosengården har ålagts kraftiga begränsningar till sommaren 2024.

Restaurang Rosengården har ålagts kraftiga begränsningar till sommaren 2024.

Foto: David Skoog

Visby2023-08-14 06:45

Under sommaren har grannar klagat på höga ljudnivåer från Rosengården. Boende uppger att de inte kunnat sova vilket i sin tur påverkat jobb och mående negativt. Även verksamhetsutövare i närheten har ifrågasatt ljudnivåerna.

I samband med att grannar klagat under åren 2020-2023 har ljudmätningar gjorts. Flera visar på för höga decibeltal och basljud. I några fall har decibeltalet i bostäder med stängda fönster blivit uppmätta till 35-38 decibel. Folkhälsomyndigheten har satt en gräns på 25 decibel för att inte riskera människors hälsa.

– Föreläggandet innebär att verksamheten behöver begränsa ljudnivåerna både i uteservering och inomhus. De har riktvärden, men har inte följt dessa, säger miljöinspektör Jonatan Levin som vid flera tillfällen gjort bullermätningar vid Rosengården och hos deras grannar.

Företagen är skyldiga att göra egenkontroller med egna mätningar av ljudnivåerna och tillräckligt förebyggande åtgärder. 

– De har inte följt sina rutiner, säger Jonatan Levin och berättar att de vid några tillfällen sänkt musiken efter kontakt men sedan höjt ljudet igen. 

En förklaring som företaget ger är att det är svårt att få anlitade DJ:s att hålla ljudnivåerna. 

– De måste rätta sig efter uppsatta ljudnivåer. Alla företag ska ha dessa kunskaper så att grannar inte störs, säger Jonatan Levin. 

Regionens föreläggande innebär att Rosengården måste anpassa ljudnivån inomhus till maximalt 75 decibel och på uteserveringen till 65, mellan klockan 13-23. Övrig tid får inte ljudnivån från musiken överstiga 55 decibel på uteserveringen. Företaget ska också säkerställa att musiken inte återkommande ger upphov till ljudnivåer över 25 decibel inne hos närboende. Särskild vikt ska läggas på att begränsa starka basljud från musiken.

– De här riktvärdena är fattade så att det inte ska kunna bli några störningar. Det är nästan otänkbart att dessa skulle störa grannar om Rosengården följer beslutet.

I föreläggandet ingår att företaget kan få spela högre musik vid max tre tillfällen per år. Då ska tillsynsmyndigheten och närboende kontaktas minst två veckor innan. Den maximala ljudnivån är satt till 85 decibel och får inte pågå längre än till klockan 22.00.

Beslutet ska gälla omedelbart och på obegränsad tid för att värna om närboendes möjlighet till sömn.

Skulle företaget inte följa föreläggandet kan ett vitesbelopp följa. Samtidigt skickas föreläggandet till alkoholhandläggarna.

– Det kan ha betydelse för lämpligheten när det gäller serveringstillstånd. Där ingår att man ska visa att man är lämplig genom att följa lagar och regler, säger Jonatan Levin. 

Rosengårdens företrädare, Tajinder Singh är inte nöjd med regionens beslut.

– Vi kommer att överklaga detta, säger han.

– Det är orättvist. Andra på Stora torget spelar högre musik än vad vi gör varje helg, men det är vi som får restriktioner, säger han.

Det framgår inte av regionens föreläggande som skickats till Rosengården om även andra verksamheter fått kritik för att ha spelat för hög musik. Enligt Jonatan Levin pågår flera utredningar om störningar under sommaren som inte offentliggjorts än.

– Vi kommer att begära mätningar för andra verksamheter på torget under helgerna samt göra egna mätningar, säger Tajinder Singh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!