I Visbyarks forna lokaler ekar det tyst. Eller åtminstone tystare än vad det gjorde förra året vid denna tid, när konkursen fortfarande var relativt långt borta.
Men så kom vintern 2024 och arkitektfirman meddelade att den begärts i konkurs. Pandemiåren tog hårt och åt upp företagets ekonomiska buffert, förklarar Elias Broström. Tillsammans med Petra Lindfors står han nu i lokalen som i det närmaste är tom på folk.
De beskriver närvaron i lokalen som dubbel. I våras rensades lokalerna och ritningar från företagets drygt 40-åriga historia fick hamna på riksarkivet. Även om lokalerna fortsatt är desamma var städningen viktigt för känslan av en nystart.
– Visst ekar det lite tomt. Runt det här bordet satt vi tretton personer, säger Elias Broström och blickar ut över konferensrummet.
Han tillägger:
– Samtidigt är det väldigt lyxigt också att kunna ha detta som nystartat företag. Man kan se på det ur det perspektivet också.
Visbyark har delvis mynnat ut i flera olika småföretag då tidigare anställda valt att starta eget. Några av dessa får, än så länge, fortsatt husera i de gamla lokalerna, bland annat Mint arkitektur, som är Elias Broström och Petra Lindfors verk.
– Jag tror aldrig vi tvekade på att göra det, men vi uppkom ur en kris. Vi ville verkligen att Visbyark skulle överleva, säger Petra.
De menar att deras satsning troligtvis inte gjorts om det inte vore för konkursen, åtminstone inte just nu. Initialt var det en produkt av att gå i mål med de stundande projekten. Men sakta har företaget blivit något annat.
– Ju längre tid det har gått desto roligare har det blivit. Det har gått från att främst hanka sig fram i februari till att vi nu kan blicka fram och se positivitet, säger Elias.
De båda skriver under på att konkursen var som en blixt från klar himmel.
– Det är ganska obehagligt att det kan gå så fort. Men vi har också lärt oss för framtiden i och med konkursen, vi vet vilka varningsflaggor vi ska hålla utkik efter, berättar Petra.
De berättar att det finns en frihet i att bara vara två stycken i företaget.
– Det känns väldigt positivit och vi kan jobba precis som vi vill och med frågor vi tycker är viktiga, som hållbarhet till exempel.
Och namnet, det har sin förklaring.
– Det kommer från mint condition, alltså nyskick. En nystart, säger Petra Lindfors.