Jobben kvar när Riksantikvarieämbetet stuvar om

Antalet tjänster påverkas inte när Riksantikvarieämbetet omorganiseras, däremot kommer arbetsuppgifter att flyttas mellan Visby och Stockholm.

Riksdagen beslutade hösten 2007 att delar av Riksantikvarieämbetets verksamhet skulle flytta till Gotland. Nu ärbetar cirka 130 personer i Visby.

Riksdagen beslutade hösten 2007 att delar av Riksantikvarieämbetets verksamhet skulle flytta till Gotland. Nu ärbetar cirka 130 personer i Visby.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2023-05-14 06:02

Nuvarande organisation har varit otydlig och svår att förstå, kritik som bland annat Statskontoret framförde i en analys 2020. Det är en av anledningarna till att myndigheten omorganiseras från den 1 juli.

En annan orsak till omorganisationen är att Riksantikvarieämbetet fått nya uppdrag. Sedan 2017 har myndigheten ansvaret för museifrågor. Nu samlas all verksamhet som rör kulturföremål och museer i den nya museiavdelningen, som blir Riksantikvarieämbetets största avdelning. Chef för den blir Eric Fugeläng, för närvarande chef för avdelningen för kulturarvsutveckling. Han kommer att vara stationerad i Visby. Alla avdelningens medarbetare kommer dock inte att sitta på Gotland.

– Nej, vi har avdelningar som är delade över vattnet, och det kommer vi att fortsätta med. Vår erfarenhet efter utlokaliseringen till Visby är att det har gått mycket bra att ha myndighetens verksamhet uppdelad på flera håll, och den digitalisering som skedde i och med pandemin har gjort det ännu enklare, säger den Torsten Hökby som är chef för Riksantikvarieämbetets stabsledning.

Riksantikvarieämbetets personal är stationerad i Visby och Stockholm, med ungefär lika många anställda på båda orterna. I Visby har myndigheten i dag omkring 130 anställda.

Riksantikvarie Joakim Malmström hoppas att Riksantikvarieämbetet får en mer pådrivande roll framöver:

– Den nya och mer tydliga organisationen ska ge oss ännu bättre förutsättningar i det arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!