Polisen om säkerheten under Almedalen

Efter förra årets Almedalsvecka då en kvinna knivhöggs till döds mitt framför ögonen på en massa människor, höjs nu säkerheten. ”Alla har ett ansvar, inte bara polisen.”

”Vi kommer att ha mer kontakt med folk och spana efter avvikande beteenden”, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

”Vi kommer att ha mer kontakt med folk och spana efter avvikande beteenden”, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Foto: Emil Lundberg

Visby2023-06-25 06:45

För snart ett år sedan mördades Ing-Marie Wieselgren på Donners plats av Theodor Engström. Enligt förundersökningen hade han fler måltavlor, bland annat Centerpartiets ledare Annie Lööf. Gärningsmannen hade under flera dagar vandrat runt bland övriga besökare med stickvapen i en ryggsäck. 

Den 6 juni i år under politikerveckan i Järva, brottades en man ner. Han var på väg in till evenemanget med en kniv men kunde stoppas av en väskkontrollant. 

Inför årets Almedalsveckan har polis och arrangörer skärpt säkerheten. 

– Vi har genomfört en omfattande utvärdering av insatsen föregående år ihop med mordutredningen. Utifrån det har vi en intim samverkan med både regionen och Säpo för att besökarna ska känna sig säkra, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

undefined
Fler kameror kommer att finnas i området runt Almedalen i år.

I vilken mån och hur mordet påverkat polisens planering inför Almedalsveckan vill han inte kommentera.

– Det kan jag inte göra, det vore ju rent av dumt att säga något om det. Klart att vi skruvat på saker och ting för att förhindra och försvåra att det ska hända igen. Vi har tittat på vilka kompetenser vi har och placerat övervakningskameror på rätt ställen. Vi är på plats med den utrustning och den förmåga som vi bedömt ska behövas. Hästar hade vi tidigare och de kommer tillbaka i år. 

Några synliga förändringar när det gäller området där de olika arrangemangen hålls, är knappt märkbara. Betongblock och andra former av inkörningsskydd har funnits sedan tidigare.

– Avspärrningarna är redan rigorösa. Stängslar vi in för mycket blir det svårt att leva, bo och arbeta där, säger Fredrik Persson.

De som bor innanför området kan ta sig in med fordon men behöver söka dispens i så fall.

undefined
”Vi kommer att ha mer kontakt med folk och spana efter avvikande beteenden”, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Polisen fokuserar nu mer på att finnas bland besökarna, skapa sig en bild av vad det är som händer och skaffa information om läget hela tiden.

– Vi kommer att förändra beteendet och ha mer kontakt med människor, prata med folk och jobba med att upptäcka avvikande beteenden. I övrigt ser allt väldigt likt ut. 

Han påpekar särskilt att säkerhetsarbetet inte bara vilar på polisen.

– Alla har ett ansvar, betonar Fredrik Persson.

Det innebär att varje arrangör måste försäkra sig om sin del av säkerheten och varje morgon hålls möten där de får en uppdatering med en kort genomgång om vilka händelser som ingår under dagen. 

undefined
Inför Almedalsveckan kommer ett 60-tal särskilda värdar att finnas i Almedalen, berättar verksamhetsledaren Mia Stuhre.

Polisvolontärer ingår i förstärkningen liksom ett 60-tal Almedalsvärdar.

– De ska framför allt vara värdar, bidra med plåster, visa var toaletterna är och hjälpa till med det som behövs. De ska också hålla ett öga på det som sticker ut, de som beter sig annorlunda, reagera på en väska som ser konstig ut och ha blicken för att rapportera in annorlunda saker. Jag tror de kommer att vara viktiga, säger Almedalens verksamhetsledare Mia Stuhre. 

Theodor Engström kunde obehindrat gå runt i Almedalen med flera stickvapen i ryggsäcken. Vapnen hade han även med sig på färjans däck när han åkte till Gotland. Reglerna säger att man inte får ha vapen med sig där, men kontrollerna görs bara sporadiskt. Om det blir en skärpning inför årets Almedalsvecka kan inte Marcus Risberg, vd på Destination Gotland, säga. Han hänvisar till sjösäkerhetsreglerna.

– Vi har en dialog med myndigheter som bestämmer vilken skyddsnivå som gäller. Vad det innebär om skyddsnivån förändras kommenterar jag inte, säger Marcus Risberg.

Så ska säkerheten skärpas

För att säkerställa att besökare och arrangörerna ska fortsätta mötas och hålla samtal i Visby innerstad och i Almedalen har man inför Almedalsveckan 2023 beslutat om följande åtgärder:

Almedalsvärdar på stan

Samarbete med MSB

Utbildning med fokus på beredskap och säkerhet

Stärka det goda samarbetet med polisen

Utvärdering av extern part

Källa: Almedalsveckan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!