Utsattes för mordförsök i hemmet – två unga män häktade

Mannen i 20-årsåldern är tidigare dömd för narkotikaförsäljning, rattfylleri och hemfridsbrott. Nu misstänks han och en annan man i samma ålder för ett mordförsök i Visby i helgen. På onsdagseftermiddagen häktades de av Gotlands tingsrätt.

En av de två häktade männen har ett långt brottsregister.

En av de två häktade männen har ett långt brottsregister.

Foto: Christine Olsson/TT

Visby2024-08-28 18:49

Nyheten i korthet

  • Två män i 20-årsåldern har häktats för misstänkt mordförsök i Visby.
  • Händelsen inträffade under helgen, där två män hittades med stickskador i en lägenhet, varav en med allvarliga skador.
  • Den tredje mannen, som blev utsatt för mordförsöket, misstänks för grov misshandel och grovt olaga hot men har släppts på fri fot.

Det var klockan 02.20 under natten till söndagen som polisen larmades om bråk i en lägenhet i Visby. Väl på plats påträffade polispatrullen tre män, varav två – i 20- respektive 30-årsåldern – fördes till Visby lasarett med stickskador. Mannen i 30-årsåldern ådrog sig allvarliga skador, medan den andra mannen vårdades för lindriga skador.

Alla tre greps i samband med händelsen också av polisen. De misstänkta brotten uppgavs på söndagen rubriceras som mordförsök, grov misshandel och olaga hot – men det var oklart vilka av männen som misstänktes för vad.

undefined
Gotlands tingsrätt beslutade på onsdagen att häkta två män i 20-årsåldern misstänkta för mordförsök.

Nu har bilden klarnat. På onsdagen häktades två av dem – båda i 20-årsåldern – misstänkta för mordförsök. Den tredje mannen är släppt på fri fot.

– Han är misstänkt för grov misshandel och grovt olaga hot, men det är initiala misstankar och de har inte stärkts hittills under utredningen. Så jag anser att det inte finns skäl att hålla honom fortsatt frihetsberövad, säger åklagare Mats Wihlborg.

Är han också den som ska ha blivit utsatt för mordförsöket?

– Ja, han är målsägande i det fallet.

De två misstänkta männen i 20-årsåldern är tidigare dömda för andra brott. Men medan den ena främst har gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott har den andra – som är några år äldre – ett mer digert brottsregister. Han har sedan de mellersta tonåren dömts för bland annat rattfylleri, narkotikaförsäljning och hemfridsbrott.

Mannen är inte hemmahörande på Gotland, men flera av brotten har skett på ön. Så sent som i höstas dömdes han till två månaders fängelse för att ha sålt narkotika i Visby och Klintehamn.

undefined
”Det var stökigt och tumultartat i lägenheten när polisen kom dit”, säger åklagare Mats Wihlborg.

Enligt Mats Wihlborg ska de tre inblandade männen ha ”känt till varandra” innan helgens händelser. Han ger emellertid inget svar på frågan om hur nära bekanta de är.

– Det låter jag vara osagt.

Tillhör lägenheten där brotten ska ha skett någon av de inblandade personerna?

– Ja, det är den målsägandes bostad.

Var det några andra personer i lägenheten när brotten ska ha skett?

– Det kommenterar jag inte i nuläget.

Hur ser utredningsläget ut?

– Vi har gjort beslag av telefoner samt föremål i lägenheten. Det kommer nog också att hållas nya förhör med de misstänkta och eventuella vittnen. Men jag kan inte berätta mer än så.

Känner du till om det finns något motiv bakom mordförsöket?

– Nej, det kan jag i nuläget inte påstå att det finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!