Vid vissa högtidsdagar flaggar Region Gotland på Visby ringmur, exempelvis på nationaldagen den 6 juni. Årets nationaldag var mycket blåsig och under lördagseftermiddagen slets en av flaggstängerna ner från Norderport och landade på motorhuven på en passerande bil.
Under måndagen undersöktes flaggstången.
– Det var det övre fästet på flaggstången, som sitter infäst i ringmuren, som hade lossnat. Det har då blivit sådana svängningar i flaggstången att den till slut har knäckts. Men det är bra virke i flaggstången, det är inte murket, säger Isak Malm, avdelningschef gata/park på teknikförvaltningen.
Han berättar också att flaggstången, linorna och infästningarna besiktades i september förra året.
1 maj 2014 stoppades all flaggning av skyddsombudet sedan en stång brutits under en storm. Efter en inspektion byttes 14 av 21 stänger ut eftersom de var murkna i träet.
I samband med detta föreslogs att granstängerna skulle bytas ut mot kolfiber, men det strandade i att det dels skulle bli för dyrt, dels i att regionen redan hade ett lager med reservstänger.
Diskussionerna aktualiserades under måndagen.
– Det finns några olika faktorer som kan påverka. Det ena är vindriktningen, beroende på vilket håll det blåser från så påverkas olika stänger på ringmuren. Det andra jag tycker att man kan föra upp till en dialog är om vi ska sätta en övre gräns för när vi ska eller inte ska flagga, men det är jättesvårt att bedöma när man får de här byiga vindarna.
Dessutom tycker Isak Malm att man ska ta upp diskussonen om att eventuellt byta ut trästängerna mot något hållbarare material.
– På två torn har vi gjort ett test och satt upp glasfiberstänger. Det är naturligtvis förenat med helt andra kostnader, men det kanske är läge att titta på en sådan lösning på sikt, säger Isak Malm.
Det ena tornet är Söderport och det andra är ett av tornen i ringmurens nordvästra hörn.
– Anledningen till att det är just de här tornen är att det är två av de torn som vi kommer upp och kan arbeta i. De flesta andra torn måste vi använda skylift för att ta oss upp i.
– Jag tycker att det är en vettig och rimlig dialog att föra. Om det är så att det avsevärt kan förbättra säkerheten i framtiden, och när de dessutom ser så snygga ut, så tycker jag att det är en fråga man ska ta upp, säger Isak Malm.