Efter succéåren – så går det för stora IT-satsningen

Det gotländska IT-företaget Pickit, som fick stor uppmärksamhet när Microsoft gick in som delägare, har lagt om kursen. "Betalningsviljan bland individer lägre."

Henrik Bergqvist har tänkt om vad gäller målgrupp för tjänsten.

Henrik Bergqvist har tänkt om vad gäller målgrupp för tjänsten.

Foto: Pressbild

Visby2020-10-11 18:57

Pickit, med huvudkontor på Södra Kyrkogatan i Visby, är en integrerad bildtjänst i Officeprogram som Powerpoint och Word. 2017 och 2018 skördades den ena framgången efter den andra när investerare som Microsoft och Spiltan gick in med stora summor pengar. I samma veva kammade man hem ett pris på Office App Awards i USA, och det talades om en nära förestående jätteexpansion.

Sedan dess har det varit ganska tyst om det gotländska företaget.

Hur går det egentligen för er?

– Jamen, det går bra, tackar som frågar, säger Henrik Bergqvist, vd för Pickit.

IT-sektorn som helhet har klarat sig förhållandevis väl genom coronapandemin, och Pickit är inget undantag. Men visst märks det när världsekonomin ställs på ända.

– Många företag är försiktiga med inköp av nya tjänster när framtiden framstår som oviss. Vi verkar på en internationell marknad, har varit starka i USA bland annat. Och där drogs det ju i handbromsen på många håll när samhället stängdes ned. Vi ser dock början på en återhämtning, säger Henrik Bergqvist.

Pickits personalstyrka har krympt sedan 2018 – något som delvis är kopplat till en omställning i affärsmodellen förra året, menar vd:n.

– Vi växte lite för snabbt i början. Då var vi inriktade på att sälja tjänsten till individer, men vi har upptäckt att betalningsviljan är förhållandevis låg i den målgruppen. 2019 bestämde vi oss för att fokusera på företagskunder istället. Tidigare var Microsoft vår främsta partner, och det är de fortfarande. Men nu satsar vi mer på kontakten med återförsäljare och distributörer av Officepaketet.

Än så länge har Pickit röda siffror i bokslutet. Men så är man också inne i en uppbyggnadsfas, betonar Henrik Bergqvist.

– Vårt DNA har förändrats drastiskt i och med omställningen förra året. Nu håller vi på att bygga upp ett bra säljteam med nya kompetenser. Tjänsten är utvecklad, framöver måste vi bara bli bättre på att sälja den.

Och en hel del tyder på att det gotländska företaget kommit en bit på den inslagna vägen.

– Pickit är den mest nedladdade Powerpoint-applikationen i världen och på sistone har vi fått in flera stora kunder, som Forbes, Volvo Group och Japans största universitet. Vi känner oss trygga i att det beslut som fattades 2019 var rätt, säger Henrik Bergqvist.

Pickit grundades 2012 och har även kontor i Seattle i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!