Gotland Pride sätter i gång på tisdag, den 16 maj. I fjol var första gången Gotland Pride anordnades på våren, likaså premiär för prideparaden på Visbys gator. Den blev mycket lyckad.
– Paraden i fjol blev en succé, vilket var väldigt roligt, speciellt eftersom att vi var ganska sent ute och svischade ihop den på bara några dagar, säger RFSL Gotlands styrelseledamot Carola Cato.
– Pandemin höll ju fortfarande på så vi avvaktade in i det sista sett till rekommendationer och restriktioner. Allt kändes osäkert, det var först en vecka innan vi tog beslut om att vi skulle köra på med paraden, säger Alex Lithander, ordförande RFSL Gotland.
Gensvaret blev långt över vad arrangörerna hade förväntat sig med cirka 300 deltagare.
– Det kom så vansinnigt många, säger Carola med ett stort leende.
– Vi var verkligen överraskade, det var ju långt fler än vad vi hade sökt tillstånd för, säger Alex med ett skratt.
Årets parad sker den 17 maj med start 17.00. Till skillnad från ifjol så startar den istället på Södertorg.
– Vi kände att det var kul med paraden förra året men att den var lite kort. Så vi samlas på Södertorg, går sedan längs Adelsgatan och vidare nedför Hästgatan till Almedalen. Förhoppningsvis kommer det kanske spelas musik och flaggas lite från butikerna och restaurangerna längs vägen, säger Alex.
Framme i Almedalen blir det tal och utrymme för medhavd picknick.
Paraden riktar sig till alla som vill markera sitt stöd, även om de inte identifierar sig som hbtqia+.
– Alla som står bakom regnbågsflaggans betydelse och dess värderingar. Man måste ju inte vara en person som räknar in sig själv under regnbågsparaplyet för att delta. Så länge det här är frågor som du stöttar så är du otroligt välkommen. Det är en parad där vi firar, men det är också en manifestation för lika rättigheter, säger Alex.
Passande nog är onsdagen, 17 maj, den internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi.
– Det är anledningen till att paraden är lagd till onsdagen istället för tisdagen då Gotland Pride invigs. Det här är en dag som vi vill markera över hela världen. Både för att uppmärksamma hotet, hatet och våldet som finns mot personer som är hbtqia+ men också för att markera att vi vågar ta det offentliga rummet, säger Alex.
Efter paraden arrangeras ett panelsamtal om strategier för att hantera hot och våld på Pride House i Almedalsbibliotekets foajé, med start klockan 19.30.
– Dit är alla välkomna. Vi följer upp paraden med den aktiviteten, det är en viktig dag, säger Alex Lithander.