När skogsvårdsstyrelsens arbetslag eldade vid myren Orghagar i Othem stacks hela området vid Kallgateburg och Hejnum hällar brand.
Det var den sista maj och elden spred sig med vindens hastighet och i olika riktningar. Under ett par dagar jobbade flera hundra personer i det omfattande släckningsarbetet.
Stor uppslutning
Räddningstjänstens styrkor tillsammans med hemvärnet och andra organisationer, skogsägare och bönder i trakten och privatpersoner deltog i bekämpningen från marken och från luften vattenbombades marken med helikopter.
- 90 man åt gången deltog i släckningsarbetet. Totalt var ett par hundra personer engagerade, säger räddningschefen Dick Svennefelt.
På fredagskvällen var det eftersläckning på lokal i Visby för alla som slet i skogen. Bland deltagarna fanns brandmästare Henrik Johansson som var skadeplatschef.
- Branden på Torsburgen 1992 var ett av mina första uppdrag men då fanns militären kvar på ön och kunde kallas in i släckningsarbetet, minns han.
Vid branden i Hejnum fanns inte militär att tillgå, men väl en mängd organisationer och frivilliga som direkt ställde mankraft och maskiner till förfogande.
- Gotlänningar ställer upp när det behövs. Det ställer andra krav på räddningsledningen men det viktiga är, som alltid, att hålla fokus och förmedla målet med insatsen, konstaterar Dick Svennefelt och Henrik Johansson.
Deras uppskattning av alla som deltog i det omfattande släckningsarbetet i månadsskiftet maj-juni går inte att ta miste på.
- Att träffas när allt är över, summera erfarenheter och samtala om vad som skett även om allt gått bra är viktigt, slår räddningschefen och brandmästaren fast.