Eko-kock vägledde öns restaurangelever

Kocken Ulrika Brydling är uppvuxen med gotländska råvaror och med vana att ta tillvara på jordens resurser. Hon besökte ön för att inspirera framtida branschkollegor.

Restaurangeleven Anna Jakobsson var en av de som fick nya kunskaper och inspiration av kocken Ulrika Brydling, som besökte Visby.

Restaurangeleven Anna Jakobsson var en av de som fick nya kunskaper och inspiration av kocken Ulrika Brydling, som besökte Visby.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-01-10 07:55

Eleverna i årskurs 2 och 3 på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Wisbygymnasiet fick under torsdagen besök av kocken Ulrika Brydling.

– Det är så roligt. Jag får så mycket energi varje gång jag träffar elever och även jag själv får inspiration och utvecklas, säger hon.

Under dagen fick restaurangeleverna bland annat en föreläsning om matens påverkan på klimatet, som blandades med praktiska moment där råvarorna morot och rotselleri stod i centrum.

– Hållbarhet är den enda möjliga framtiden för branschen, och vi måste lära oss att behandla en morot eller en rotselleri på samma sätt som vi skulle behandla en köttbit. Vi måste hänga med på det tåget, säger Tomas Lundgren, ämnesansvarig på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Ulrika Brydling har varit med och startat föreningen Ekokockar, hon har tillsammans med sin man och sin syster drivit tre restauranger, en i Åre, en i Härjedalen och i Åhléns citys restauranger i Stockholm. Numer driver de Bro Park krog vid galoppbanan i Upplands-Bro. Hon håller i tävlingarna "Årets ekokock", "Årets kockelev" och håller kurser och föreläser. Intresset för mat kom tidigt, och att hon ville jobba i restaurangkök insåg hon som 14-årig praoelev på restaurang Lastberget i Bålsta.

– Jag skalade morötter och hackade lök och var som i himmelriket. Jag har funderat kring varför jag kände så och jag tror att det beror på att jag fick beröm och uppskattning, säger Ulrika, och berättar att hon senare fick jobb där.

Från 18 års ålder har hon arbetat heltid i yrket och när hon var 27 startade hon sin första krog. Ulrika Brydling är uppvuxen i Mälardalen men har rötter på mammas sida i Lappland och på pappas sida på Gotland. 

– I Lappland är det en självklarhet att ta tillvara på jordens resurser. Så är det även på Gotland och det har jag haft med mig, berättar hon.

Ulrika Brydling har alltid arbetat nära bönder och varit noggrann i valet av råvaror, oftast ekologiska. Under sina år i branschen har hon sett utvecklingen från att ekologiska råvaror varit ganska ovanliga, till i dag när hållbarhetsfokuset är här för att stanna.

– Det har gått ifrån att man i princip blev utskälld och ansågs vara konstig till att ha fått ett enormt genomslag. Kring år 2012 hände det något, efterfrågan på ekologiskt ökade och det blev enklare att få tag på råvaror.

I dag bor Ulrika Brydling på Lidingö, men har fritidshus i Alskog på Gotland. Gotländsk mat för henne är allt ifrån lamm till spannmål och linser. 

– Råvarumässigt är Gotland toppen, speciellt när det kommer till ekologiska råvaror. Ofta när vi beställer ekologiskt till min restaurang på fastlandet kommer råvarorna just från Gotland. I min värld skulle ön kunna vara helt självförsörjande med endast ekologisk produktion, och på så sätt utmärka sig ännu mer för att locka besökare.

Allt fler försöker att äta mer grönt och minska köttkonsumtionen, men att byta vanor är inte alltid helt lätt. Till de som vill göra ett försök har Ulrika Brydling några tips.

– Man behöver inte sluta äta kött, men man kan låta det gröna ta större plats. Generellt med vegetariskt är det viktigt med smaksättning, egentligen mycket viktigare än när man arbetar med kött.

– Många oroas över hur man får i sig tillräckligt med protein om man avstår kött, men det finns i nästan allting, inte bara i baljväxter. Det handlar mer om en tankeomställning.

Så äter du mer hållbart

Planera mera. I stället för att låta butikerna genom sina rabatter styra vad du handlar, gör egna medvetna val.

Handla lokalt och närproducerat.

Ifrågasätt butikens utbud och bli kompis med din lokala handlare.

Det är bra att minska mängden kött och i stället välja bra kött när du väl ska äta det.

Vill du äta mer vegetariskt, skippa köttsubstituten och testa att laga något från grunden. Byt exempelvis ut köttet i lasagnen och gör den vegetarisk istället.

Källa: Tomas Lundgren och Ulrika Brydling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!