Det står ProMeister på den stora blå lastbilen som står parkerad utanför Mecas verkstad på Vädursgatan 33. Någon vanlig varutransport är det dock inte tal om. Här snackar vi rullande lektionssal på Sverigeturné.
På vägen mot den ort där det är utbildningsdags ser den ut vilken lastbil som helst. Men väl på plats fälls 18-meterstrailern som genom ett under ut till ett klassrum på 85 kvadratmeter. Idag är det gotlänningarnas tur att bredda kompetensen.
– På den här utbildningen är det fem praktikuppgifter. Teorin har mekanikerna gjort innan, den börjar med ett webinar och självstuderingsfrågor, och det är vad de har i ryggen när de kommer hit. Nu kör vi praktik, det de lär sig idag är att göra en frånkoppling av fordonen och hur man felsöker på en högvoltsbil, säger Martin Friberg som är utbildningsledare på ProMeister Academy.
Inne i lastbilen står studiematerialet uppställt: en regelrätt elbil och en laddhybrid från Toyota. Det är på dem som eleverna får öva när de ska omsätta teori i praktik. De är nämligen preppade med fel på hårdvarorna som de blivande elbilsexperterna ska hitta. Och Niklas Boberg på Havdhems Bilservice tar sig an det nya med entusiasm:
– Det här är riktigt spännande och kul. Det är nya grejer att sätta sig in i, och det är intressant.
Är det inte lite läskigt att jobba med el, man vill ju inte bli grillad av en stöt ?
– Jo, man måste vara noga med att bryta all ström innan man börjar mickla med sakerna, säger Niklas Boberg.
När mekanikerna förbereds för framtidens bilpark går det på tvärs mot den sinnebild av en fordonsverkastad som de flesta av oss har. Inga oljiga nävar och hylsnyckelsatser så långt ögat kan nå. Istället är det diagnosverktyg som isolationsmätare och multimeters som gäller. Och så datorskärmar då. Motorrummen i elbilarna är skinande rena.
– Jag sitter och mäter upp en högvoltskabel här, om det finns något överslag i den. Det är lite annorlunda mot vad man är van vid. Skoj. Vi får se när det här kommer till verkstan, men man måste vara förberedd, säger Ronny Ekström, som till vardags jobbar på Mekonomen på Österby.
Du slipper olja på fingrarna och skiftnycklar?
– Nja. Det kan vi nog ordna det med, skrattar han.
Den standard som ProMeister utbildar i kallas E+ och ger verkstäderna kompetensen som krävs för elbilshantering. För högvoltskunskap och elsäkerhet är ytterst viktigt för både mekanikernas trygghet och konsumenterna.
– Det är en bra utbildning och kul att lära sig sånt som ingen annan på jobbet kan. Desto mer elbilar som kommer, desto viktigare blir det. Du får ju nästan inte röra en elbil om du inte har någon i verkstan som har den här kompetensen. Framförallt är skaderisken överhängande om man inte vet vad man håller på med, säger Jimmie Sahlsten från Motorhuset i Slite.
Snart ska den ambulerande elbilsskolan packa ihop och åka till nästa stad. Och Martin Friman är nöjd med adepterna i Visby.
– Nu förstår de allvaret i det de jobbar med. De har också lärt sig att göra en säker frånkoppling, som är ett måste för att en mekaniker med lägre utbildningsnivå ska kunna göra det vanliga jobbet när högvoltsteknikern är klar.
Vad är det man inte får göra?
– Ta genvägar. Åsidosätta säkerhetssystem. Då kan du teoretiskt sett dö, säger Martin Friman.