Eldsläckning och rökdykning på schemat

Under årets brandskyddsvecka har 270 elever i årskurs två fått lära sig hur man hanterar en brandsläckare och tar sig ur ett rökfyllt rum.

En pricksäker andraklassare i Tjelvarskolan provar på att släcka eld med en brandsläckare.

En pricksäker andraklassare i Tjelvarskolan provar på att släcka eld med en brandsläckare.

Foto: Elisabet Andersson

Visby2019-09-13 11:00

Det är den nationella brandskyddsveckan och för sjunde året i rad har Räddningstjänsten tillsammans med Fenomenalen bjudit in öns alla elever i årskurs två för att lära sig vad som är bra att tänka på om det börjar brinna. Barnen fick prova på att släcka eld med en brandsläckare, ta sig igenom ett rökfyllt rum, "köra" brandbil och inte minst grilla korv.

– Det var kul att testa saker. Och bra, för man blir lite säkrare och vet man ska göra om det börjar brinna, säger Moa Eriksson, andraklassare i Tjelvarskolan.

Där slår hon huvudet på spiken för det är precis det som är syftet med det hela, berättar brandinspektör Anders Buskas som basar över aktiviteterna. 

– Barnen får vara med om situationer under lite lugnare former. Förhoppningen är att de kommer ihåg lite av det om något händer, säger han och fortsätter:

– Vi vill också att de tar med sig kunskaperna hem till sina föräldrar och ställer frågor, till exempel om det finns brandvarnare hemma.

Han berättar att det i första hand är skolor från Visby som kommit i år. Därför ska Räddningstjänsten fundera på hur de ska göra i framtiden, så att de når även barnen i landsbygdsskolorna. För barnen verkar tycka det är roligt, de är uppspelta och glada men ställer snällt upp sig på led och lyssnar noga när brandmännen visar och förklarar. Och Anders Buskas tycker också att det är positivt att träffa dem.

– Det är fantastiskt kul. Man får så mycket glädje, frågvishet och intresse tillbaka, säger han.

Det var spännande att ta sig igenom ett rum fyllt med rök.
Det var spännande att ta sig igenom ett rum fyllt med rök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!