När Peter Malkan via en kompis fick tips om att räddningstjänsten ville bygga ett nytt övningsfält kände han direkt: "Det här är vårt jobb". Han insåg att det var ett perfekt projekt för eleverna på Wisbygymnasiets bygg- och anläggningsprogram. Genom tidigare erfarenhet visste han att elever som får göra något på "riktigt" lär sig mer.
– Så länge man är i skolans miljö så blir det längre raster, man glider undan och det blir inte samma allvar. Men när man kommer ut på fältet så blir det som en annan sak, säger Peter Malkan.
Efter att ha kontaktat räddningstjänstens projektledare Henrik Johansson och fått honom med på tåget drogs projektet via regionens jurister och ekonomer "för att kolla att vi inte trampade någon på tårna", så började eleverna med markarbeten förra året. De har gjort en väg runt området och förberett för att gjuta den 800 kvadratmeter stora betongplatta som blir grunden till ett två våningar högt övningshus i betong.
– Det är ovärderligt. Det är något som få skolor i Sverige får göra och det är ett unikt samarbete mellan regionen, skolan och räddningstjänsten, säger Peter Malkan.
På det blivande övningsfältet, som ligger intill brandstationen strax norr om Visby, är gymnasieeleverna nu igång med att förbereda en flytt av baracker som tidigare använts som vandrarhem som står på fastigheten intill. Barackerna ska flyttas till övningsfältet och användas som elevutrymmen under de kommande åren. Här ska bland annat finnas omklädningsrum, toaletter, duschar och lunchrum. 17-årige Gustav Björk jobbar den här dagen med att riva en gipsvägg.
– Det är kul att få vara här ute. Det känns som man gör någon nytta här och man lär sig mer när man får göra något riktigt.
Klasskompisen Oliver Back håller med.
– Det är mycket roligare än att vara i skolan. Det här är som att vara ute i arbetslivet och det känns som att man lär sig mer. Det är en otroligt bra chans att få en bra utbildning.
För räddningstjänstens del är ett nytt, eget övningsfält efterlängtat. Fältet ska bli miljöanpassat med bassänger som kan rena släckvatten från både övningar och, på längre sikt, operativa uppdrag, allt för att hindra att förorenat vatten rinner ner till Gotlands känsliga grundvatten. Och att fältet kan byggas av elever från Wisbygymnasiet är ett extra plus.
– Jag förstod precis vad Peter Malkan menade när han hörde av sig och sade att elever måste ha ett verkligt scenario att bygga efter. Det här blir bra för skolan, för räddningstjänsten och för ekonomin. Vi kan göra ett billigt övningsfält som är miljöanpassat. Jag såg bara fördelar, säger Henrik Johansson.
Han är mycket nöjd över samarbetet med skolan. Enda nackdelen är att det kommer att ta lite längre tid än med en entreprenör eftersom det inte går att lägga hårda deadlines när det är elever som gör jobbet. Men förhoppningen är att det inte ska ta alltför lång tid innan fältet kan börja användas.
– Jag tror att vi kan ha den första övningen om två till tre år. Vi kanske kan börja öva även om de fortfarande bygger lite, säger Henrik Johansson.
Han är mycket imponerad över hur eleverna jobbar.
– De är fantastiskt duktiga. Med tanke på att många av dem är helt nya och inte hållit på så mycket med det här. En del av dem är jätteambitiösa, det går ju inte att få dem att sluta jobba.