Skolans satsning tryggar framtiden hos öns företag

Snickare, psykolog eller brandman, alla tre är yrken i stort behov av mer personal. En satsning på Södervärnsskolan visar eleverna mängder av nya vägar till framtiden.

Tilde Kattilavaara, Signe Söderholm, Elin Orsmark och Ebba Appelgren i årskurs 9 ser ljust på sin egen framtid och möjligheter till jobb. De menar att det gäller att se det som är positivt i livet, och att jobba hårdare med klimatfrågorna som de oroar sig över.

Tilde Kattilavaara, Signe Söderholm, Elin Orsmark och Ebba Appelgren i årskurs 9 ser ljust på sin egen framtid och möjligheter till jobb. De menar att det gäller att se det som är positivt i livet, och att jobba hårdare med klimatfrågorna som de oroar sig över.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-05-18 09:10

För Region Gotland och öns företagare är framtidens bemanning inte längre något självspelande piano. Vissa yrkesgrupper skriker efter folk, samtidigt som många unga på högstadiet ännu inte har bestämt sig för yrkesval och framtida utbildning.

undefined
Framtidsdagarna på Södervärnsskolan lär återkomma, det menar rektor Cecilia Toftén som var nöjd efter två dagar med en rad entreprenörer och företagare som gäster på skolan.

På Södervärnsskolan har satsningen på Framtidsdagarna därför blivit en succé.

– Vi hade ett tillfälle 2019, innan pandemin som satte stopp. Nu är det jätteroligt att få fokusera igen på det som kanske är lite dolt för eleverna, säger rektor Cecilia Toftén och berättar att undersökningar visat att elever på högstadiet bara har kunnat räkna upp tolv olika yrken:

– Framtidsdagarna handlar om att synliggöra vägvalen, både till yrken och utbildningar. Det här är ett sätt att förstärka det positiva och visa eleverna möjligheter, säger hon.

undefined
Räddningstjänstens Erik Angelmyr välkomnade de elever som ville ombord på brandbilen. Ett bra tillfälle att locka dem till yrket, och Region Gotland, menade han.

På räddningstjänstens brandbil låter Erik Angelmyr och hans arbetslag de elever som vill klättra upp och testa stegar och känslan av att vara på ett räddningsfordon.

– De verkar tycka att det är kul, och det är bra att vi får visa våra barn och unga att vi finns och att vi kan skapa ett intresse att söka till oss i framtiden, säger han och berättar att det bara handlar om två år ytterligare efter gymnasiet innan man kan börja jobba som brandman.

undefined
Framtidsglasögonen på hade Elvira Guldström och Angelina Eriksson i årskurs 8 när de hos Film på Gotland fick prova att stå framför kameran. Läraren Staffan Enström jobbar till vardags i Fårösund, där en bred utbildning erbjuds.

Från Film på Gotland lånar läraren Staffan Enström gärna ut framtidsglasögonen.

– Alla tycker ju om och har någon sorts förhållande till film, säger han och pekar på möjligheterna att jobba som allt från snickare till chaufför eller med kostym.

Filmgymnasiet har lagts ner på Gotland, men det finns ändå bra möjligheter kvar.

– På samhälle media kan man välja inriktning film i årskurs 2 och 3, och i Fårösund finns filmcrew och manusutbildningen story, säger han.

undefined
Film på Gotland hade en jämn ström med nyfikna elever. Film engagerar, och kräver en bredd i allt från snickare, ekonomer till tekniker för att det ska bli bra.

Bara 13 till 16 år gamla på högstadiet är det långt ifrån alla som vet vad de drömmer om att få jobba med i framtiden. 

– Det är bra att få veta vad det finns för yrken, och vad de jobbar med, säger Tyra Berggren i årskurs 9, medan kompisen Allan Ohlsson berättar att hans karriär redan är utstakad:

– Jag ska bli fotbollsproffs.

undefined
Efter högstadiet väntar gymnasiet. Allan Ohlsson spelar i Gute U16 och vill bli fotbollsproffs. Tyra Berggren har ännu inte bestämt sig men tyckte att det var spännande att höra om alla möjligheter till olika yrken.

För Agnes Lundström i årskurs 7 är det lika glasklart, men ett helt annat yrkesval.

– Bilmekaniker! Jag är kartläsare på rally och tycker att det är kul med bilar, säger hon och berättar att fordonsprogrammet ligger bra till för henne på gymnasiet.

Någon av kompisarna berättar under lunchen att hon drömmer om att bli flygvärdinna, för att få möjlighet att resa i jobbet. Ella Wallin tror däremot att hon kan få ett väl så spännande jobb, kvar på marken.

– Jag vill bli polis. Det känns spännande att inte veta vad som ska hända, säger hon och berättar att hon kan tänka sig att jobba i yrket på Gotland, eller i Stockholm eller Malmö.

undefined
Tilde Kattilavaara, Signe Söderholm, Elin Orsmark och Ebba Appelgren i årskurs 9 ser ljust på sin egen framtid och möjligheter till jobb. De menar att det gäller att se det som är positivt i livet, och att jobba hårdare med klimatfrågorna som de oroar sig över.

Krig och pandemi skapar oro i världen, men hos många av eleverna på Södervärn tycks ändå finnas en stark tro på framtiden.

– Jag har en ganska positiv bild och tror att det löser sig för mig själv och mitt liv, säger Ebba Appelgren, medan kompisen Tilde Kattilavaara menar att det också till stor del handlar om ens egen inställning:

– Det kan gå skit, men det handlar om att ändå se det positiva, säger hon.

Klimatet är däremot något som oroar – mer än den egna yrkeskarriären.

– Det känns som att inte alla tar tag i det, säger Elin Orsmark och riktar en känga mot politiken och de som borde ha makt att förändra.

Hon får medhåll av Signe Söderholm:

– Man kommer bara på lösningar på att konsumera ännu mera, säger hon.

undefined
Framtidsdagarna blev ett tillfälle för öns näringsliv att prata väl om vad de gör och vilka behov de har framåt. Här berättar Patrik Björkander om hur han tänkte när han själv sökte till gymnasiet en gång i tiden.
undefined
Elvira Guldström och Angelina Eriksson i årskurs 8 menar att Framtidsdagarna gör det lättare för dem att välja till gymnasiet. Här lånar de framtidsglasögonen som skådespelare hos Film på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!