Eleverna sjösatte sina egenbyggda båtar

Varje år så bygger Orionskolans avgångselever gotländska ekor, så kallade flateskor, och på måndagen sjösatte årets niondeklassare sina byggen i Träkumlagropen. Och eleverna fick ett välkommet besked: båtarna flöt.

Båtarna som eleverna byggt var så stabila att en av båtbyggar-eleverna utan problem kunde hoppa från aktern ner i Träkumlagropens vatten.

Båtarna som eleverna byggt var så stabila att en av båtbyggar-eleverna utan problem kunde hoppa från aktern ner i Träkumlagropens vatten.

Foto: Emil Lundberg

Visby2022-06-13 20:40

Det har blivit en tradition på Orionskolan att eleverna i årskurs nio under sitt sista skolår får bygga en gotländsk flateska. 

– Vi har hållit på med det här i flera år nu, och en anledning till att det blivit just en båt är att jag är utbildad inom träbåtsbyggande och brinner för det. Dessutom är det roligt för eleverna att göra något riktigt där form och funktion är en viktig del, säger Kalle Edéus, träslöjdslärare tillika rektor på skolan. 

I år var det så många elever som ville vara med i projektet att man bestämde sig för att bygga två båtar istället för en, och på måndagseftermiddagen var det dags för sjösättning. Detta skedde i Träkumlagropen strax utanför Visby, och till elevernas och lärarnas stora glädje kunde man konstatera att båda båtarna flöt.

undefined
När Amon Bandelin och Svea Hallgren skulle ge sig ut på sin andra provtur av de nybyggda båtarna så var det några klasskompisar och lärare som såg till att göra färden något baktung...

En av de första testpiloterna var Amon Bandelin, och han berättar att det svåraste under själva byggprocessen var bordläggningen, vilket är skapandet av det yttre skrovet på träbåtarna.

– Då använder man längre plankor som man hyvlar, och sedan lägger i en bastrumma. Det är en låda som man placerar ovanför ett kärl med vatten som man kokar. På det sätter ångar man plankorna så att man sedan kan böja till dem enligt en mall, säger han.

Att bygga så kallade flateskor är en tradition som förra året kom med på Unescos världsarvslista. Tekniken har anor från vikingatiden, och enligt eleven Svea Hallgren har en av utmaningarna varit att få till alla vinklar och detaljer så exakt.

– Det är ju viktigt att allt blir rätt, för det kan vara det som avgör om båten flyter eller sjunker, säger hon.

Traditionellt sett så är gotländska flateskor något större än de som Orionskolans elever byggt, men det som avgjort storleken är det faktum att man var tvungen att få ut dem ur slöjdsalen på skolan.

– Den ligger i källaren, och vi måste få upp båtarna via en spiraltrappa. Det är alltid lite nervöst när vi ska bära upp dem, för då får vi se om vi räknat rätt på måtten, säger Kalle Edéus.

undefined
Marius Tiberg och Svea Hallgren var först ut att testa den ena av de två gotländska flateskor som niondeklassarna på Orionskolan byggt under det gångna skolåret.

Båtarna kommer nu att säljas till högstbjudande, och en av dem har redan köpts av Svea Hallgren och hennes familj.

– Vi har en gård med flera dammar, så vi kommer att använda den där. Familjen har pratat om att skaffa en mindre roddbåt ett tag, men nu blir det även en rolig grej och ett minne från tiden på skolan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!