Skolan tvingades samla in elevernas surfplattor

Efter misstankar om att kränkande material kan ha spridits i Södervärnsskolans digitala kanaler fick eleverna lämna in sina surfplattor tidigare i veckan. "Barnen behöver vägledning."

Foto: Dennis Pettersson/Malin Hoelstad/TT

Visby2021-05-07 07:03

Under pandemin har programmet Microsoft Teams kommit att spela en central roll på många arbetsplatser. Skolan är inget undantag. I Teams kan lärare och elever bland annat dela filer med varandra. Men där finns även en chattfunktion som barnen och ungdomarna kan använda för att skapa grupper som de vuxna inte har insyn i.

Nyligen fick Södervärnsskolan oroväckande uppgifter om tonläget i dessa kanaler. Under måndagen samlades samtliga Ipads i flera årskurs sju-klasser in för en kontroll.

– Vi har upptäckt trådar där vi gör bedömningen att någon kan ta illa vid sig om detta fortgår. Det handlar mer om tendenserna än konkreta övertramp. Det vi sett är bilder och ett rått språkbruk som går ut på att göra sig rolig på andra bekostnad, säger Cecilia Tofftén, tf rektor vid Södervärnsskolan.

Problematiken har förstås funnits länge, men det som gör fallet speciellt är att de potentiella kränkningarna sker på eller via skolans plattform.

– När vi diskuterar detta med eleverna säger de att "men så här pratar vi ju med varandra på Discord (en dataspelschattjänst, reds anm). Det som händer är att de tar med sig den jargongen och det sättet att snacka till skolans forum, säger Cecilia Tofftén.

Sjundeklassarna fick tillbaka sin paddor redan under tisdagen. I samband med det passade skolan på att ta upp det som hänt i undervisningen.

– Vi märker framför allt dessa problem bland sjuorna, de vet inte riktigt vad som gäller och behöver därför vägledning från vuxenvärlden. Många av dem har kloka tankar, men de saknar de större perspektiven. Vi tog tillfället i akt att berätta om saker som upphovsrätt, GDPR, samt normer och skadligt språkbruk på nätet. Vi jobbar löpande både förebyggande och åtgärdande med dessa frågor.

Samtidigt kan skolan inte axla det ansvaret helt själv, understryker Cecilia Tofftén. Mycket försiggår utanför skoltid och på andra plattformar.

– Jag tycker att alla föräldrar ska vara mer nyfikna. Jag tror att många vuxna dessvärre har ganska dålig koll på hur unga kommunicerar med varandra i dag.  Man känner till Instagram, men inte att man trycka sig vidare därifrån till andra tjänster, där man skvallrar och hänger ut varandra.

Jan Wahlén är verksamhets- och IKT utvecklare på Region Gotland. Det är till honom skolorna vänder sig när situationer liknande den på Södervärn uppstår.

Hur många incidenter handlar det om varje år?

– Det är svårt att säga. Jag kan dra mig till minnes två, tre det senaste året, men då får jag inte reda på allt. Vid mindre allvarliga händelser behöver skolorna i regel inte hjälp utifrån, säger han.

Det går inte att ladda hem appar på surfplattorna, men eleverna hittar alltid kryphål, framhåller Jan Wahlén.

– De måste ha tillgång till internet i undervisningen, det kommer man inte runt, och då finns det alltid möjligheter. För att spärra mer skulle vi behöva flera heltidstjänster som jobbar bara med det. Och även då skulle eleverna hitta vägar. Men det som hände på Södervärn kommer inte att hända igen. I framtiden är det bara vuxna som kommer att kunna dra igång en chattgrupp.

Något måste man väl kunna göra?

– Vi kan inte lösa grundproblemet med tekniken. Mobbing och dylikt förekommer med eller utan surfplattor, så det här är först och främst en värdegrundsfråga. Vi måste prata med eleverna och få dem att förstå vad som är okej och inte.

Fakta

2008 beslutade barn- och utbildningsnämnden om en inriktning där varje elev på högstadiet ska en egen dator. Av kostnadsskäl valde man att satsa på surfplattor istället.

2017 klubbade regeringen igenom en nationell strategi för skolans digitalisering. I praktiken innebär det alla elever i landet, från årskurs 1–9, ska ha tillgång till en egen dator eller motsvarande från 2022. Med andra ord har enskilda skolor inte befogenhet att välja bort surfplattor eller datorer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!