Vågar testa nya vanor i matsalen

På Innovitaskolan i Visby pågar just nu Klimatveckan, för andra året i rad. Ett sätt att pedagogiskt prata om mat med barn. "En ögonöppnare" säger Robert Ekström.

Klimatveckan på Innovitaskolan genomförs för andra året i rad. Tanken är att pedagogisk arbeta med mat och klimat tillsammans med barnen över flera ämnen. Närmst: Linnea Almungs. Till vänster: Lillijana Eck, Elias Enqvist.

Klimatveckan på Innovitaskolan genomförs för andra året i rad. Tanken är att pedagogisk arbeta med mat och klimat tillsammans med barnen över flera ämnen. Närmst: Linnea Almungs. Till vänster: Lillijana Eck, Elias Enqvist.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2023-03-10 12:15

Klimatveckan rullades ut för första gången förra året på Innovitaskolan, tidigare Atheneskolan. Efter en inspirationsresa till Tullängsskolan i Örebro fick personalen i matbespisningen i Visbyskolan idén om att förädla deras matkoncept. 

– Vi blev verkligen jätteinspirerade. De jobbade med helt andra råvaror och bytte ut till egna vegetariska alternativ. Vi vågade testa lite mer och det blev Klimatveckan förra året, säger Linda Carlsson, som arbetar i köket.

I största mån bytte de ut allt kött från nöt och ersatte med antingen fågel eller fisk. Kockarna provade att göra ris på havre istället för att köpa importerat ris från olika länder i Asien. Vidare räknade personalen ut att istället för att släppa ut 4210 kilo koldioxid under en vecka, så släppte man istället ut 181 kilo koldioxid. Bara genom att justera menyn.

undefined
Kockarna Robert Enkström, Linda Carlsson och Jonas Hellström i köket på Innovitaskolan.

– Responsen blev en riktig ögonöppnare för oss i personalen, men också för föräldrar som varit positiva till idéen med en klimatvecka, säger Robert Ekström, som också lagar mat på Innovitaskolan.

Att göra Klimatveckan årligen återkommande blev en självklarhet. För personalen är barnens respons på maten den viktigaste, och den kan vara hård men ärlig. 

– Det är nästan alltid svårare att få barnen att äta vegetariskt, det är en balansgång. Men som vår köttfärs, den har vi under hela året bytt ut mot en ärtfärs vi gör själva. Den är det ingen som reagerar över att den är vegetarisk längre, säger Linda Carlsson.

I köket lagas klimatsmart mat. I skolans klassrum pratar man om tallriksmodellen, matsvinn och hur mat och klimat hänger ihop. Veckan blir en pedagogisk genomgång i alla ämnen, med maten i fokus. 

Exempel på måltider är yakiniku med sojastrimlor istället för fläskkött, pasta med grönkålspesto, kålpudding på hönsfärs istället för nötfärs och vegobiffar gjorda på gula ärtor och åkerböna, blandat med kryddor och vildvete.

undefined
Klimatveckan på Innovitaskolan genomförs för andra året i rad. Tanken är att pedagogisk arbeta med mat och klimat tillsammans med barnen över flera ämnen. Närmst: Linnea Almungs. Till vänster: Lillijana Eck, Elias Enqvist.

Klimatveckan har gjort att personalen fått ett ökat intresse för att arbeta mer med nya maträtter. 

– Allt från att arbeta med det visuella – att det ska se gott ut. Men också att testa sig fram, arbeta med nya råvaror och implementera i matsalen, säger Robert Ekström.

I en av förskoleklasserna går Elias Enqvist, sex år. Hemma äter han mest mat med kött och han gillar Klimatveckan.

– Den är bra. Jag tycker att vegobiffarna smakar som kött, de är goda.

På frågan vilken som är hans favoritmat svarar han direkt: 

– Blodpudding. Men det var länge sedan vi fick det nu.

undefined
Elias Enqvist i full färd att få i sig en portion med vegobiffar under Klimatveckan på Innovitaskolan.

Vid samma bord med en välkomponerad talrik av trevliga färger äter Linnea Almungs lunch. Hon är också förskoleelev på skolan.

– Vi äter vegetariskt hemma ibland, för mamma äter inte kött. Pappa brukar laga mat hos oss, han gör jättegod mat.

Vegobiffarna föll henne lagom i smaken.

– De är mittemellan. Mycket bättre än peston som vi åt igår. Den gillade jag inte. Det var inte favoriten.

Lykke Nordgaard och Majken Eldnor högg in på kålpuddingen.

– Den är jättegod. Det var något slags sojaris häromdagen. Det var också gott, säger Lykke Nordgaard, som äter en del vegetariskt hemma.

undefined
Lykke Nordgaard till vänster och Majken Eldnor till höger.

Kocken Robert Ekström tycker att det är inspirerande att arbeta fram nya måltider med mindre klimatavtryck. Recepten kommer också skickas ut till föräldrarna efter projektet.

– Kanske kan vi inspirera fler att våga tänka nytt, säger han.

Gör det själv!

Ärtfärs, fyra portioner

100g gula ärtor blötläggs minst ett dygn.

100g morot (ca 1st)

100g gul lök (ca 1st)

Mixa ärtorna till en grynig massa, stek dem i rikligt med olja tills de är lite glansiga och inte så råa i smaken. Mixa morot och tärna löken. Häll i dem i stekpannan tillsammans med ärtorna och stek någon minut.

Nu har ni en färdig färs som ni kan använda till exempelvis tacos eller köttfärssås.

Ursprungsreceptet kommer från Tullängsskolan i Örebro.

undefined
Potatis, vegobiffar och kålpudding på hönsfärs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!