Under vecka 8, mellan den 20-26 februari, anordnar Visby Centrum den femte upplagan av Restaurangveckan. Då ges hungriga gotlänningar och besökare möjlighet att testa Visbys restaurangutbud till det, enligt Visby Centrum, förmånliga priset 249 kronor.
I höstas deltog 15 restauranger och vid premiären under pandemin var det 20 restauranger som nappade på konceptet. Den här gången är det hittills elva restauranger som anslutit sig, och dessa är: Adelita taqueria & tequila, Baksidan, Black Sheep Arms, Brygghuset, Crêperie & logi, Isola Bella, Kasai, Matsalen, Pinchos, Plaza och Shawarma bar.
Att antalet restauranger sjunkit något tar Visby Centrums verksamhetsledare Magnus Olsson med ro:
– Jag tycker bara att det är så roligt att vi ändå kan ha med så många alternativ och jag tror att ett par, tre stycken ytterligare restauranger kommer att ansluta, säger han.
I inflationstider är det inte bara löningen som avgör när gotlänningarna unnar sig restaurangbesök. Utan nu väntar även vissa in elräkningen, som kommer runt den tionde varje månad, innan de vågar sig ut på stan.
– Det är klart att det funnits ljusare tider, men jag upplever ett härligt go bland krögarna. Alla hittar på saker, som quiz och melodikryss. Alla kör järnet och gör sitt yttersta. De är så stolta över det de gör, säger Magnus Olsson, som siar om en vår- och sommarsäsong med fullsatta serveringar:
– Jag är försiktigt optimistisk, avslutar han.