Elvägen intresserar – i höst börjar den byggas

I oktober tas första spadtaget i projektet Smart road Gotland. Vägen mellan busstationen och flygplatsen i Visby ska förses med trådlös laddning av elfordon – under körning.

Håkan Sundelin, projektledare för Smart road Gotland.

Håkan Sundelin, projektledare för Smart road Gotland.

Foto: David Skoog

Visby2019-06-07 16:11

Frågorna var många och intresset stort under Smart road Gotlands informationskväll i rådhuset på Visborg under tisdagskvällen. I april vann projektet kunskapsupphandlingen från Trafikverket och man är redan i full gång. Teknik är beställd och under produktion, partners är knutna och efter sommaren ska den första delen byggas.

– Syftet är att bygga kunskap och inte en väg. Men vi måste bygga en väg för att bygga kunskapen, säger Niclas Ihrén, kommunikationschef för Smart road Gotland.

– Det har inte byggts någon väg i den här storleken tidigare, så det är första projektet av sitt slag i världen.

Teststräckan mellan busstationen i Visby och flygplatsen kommer att förses med tre separata sektioner där tekniken för induktiv, trådlös, laddning läggs. En sektion om 200 meter söder om Norrgattrondellen, en sektion om 500 meter utmed Lummelundsväg, och en sektion om 200 meter utmed vägen från Lummelundsväg till flyplatsen.

– Infrastrukturen läggs under asfalten, så man kommer inte se var den finns. Vi har valt de här sträckorna för att olika typer av testfall ska kunna genomföras. Vad händer på raksträckor, kurvor eller stopp och start, säger Niclas Ihrén.

Trafikverket har en hög ambition att elvägar inom en snar framtid ska kunna rullas ut i Sverige. Och framförallt vill man förse tung trafik med laddning utmed motorvägarna, och kollektivtrafiken med laddning i städerna. Och det pågår tester av andra lösningar av elvägar runt om i landet med trådburen laddning under färd eller induktiv laddning stillastående.

– Trots att det inte ännu finns några elvägar att tala om egentligen, så finns planer på att bygga den här infrastrukturen på många håll. Mognaden i tekniken måste snabbt upp så man kan använda den här tekniken i stor skala, säger Niclas Ihrén.

Det är av den anledningen som man valt att testa både buss och lastbil samtidigt, och på allmän väg. En specialbyggd lastbil kommer att köras enbart i testsyfte, så mycket som möjligt under testperioden. Bussen kommer att förutom testturerna även att köras i kommersiell drift under sommarmånaderna i Flygbussarnas regi för att lära sig så mycket som möjligt och få så mycket testtid som möjligt i projektet.

– I maj nästa år kommer bussen att vara färdig och på plats. Och i juni kommer den köra dagliga turer mellan flygplatsen och Visby, och då kan alla som vill åka induktivt laddad buss, säger Niclas Ihrén.

Projektet kommer pågå under tre år, och vad som händer sen är både klart och oklart.

– Eftersom det är en innovationsupphandling så får inte infrastrukturen finnas kvar så att någon annan kan nyttja den icke-konkurrensneutralt. Så det måste demonteras, men vad det innebär är inte helt klart ännu, säger Niclas Ihrén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om