Region Gotland tog 2008 över snickeriutbildningen från Lernia i Visby. I höstas fanns bara fyra sökande och då valde gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att stoppa intaget.
– Det handlar om pengar när elevunderlaget minskat drastiskt, säger Christer Engström, ansvarig lärare för hantverksprogrammets finsnickeri.
Tråkigt
Om det i februari visar sig finnas tillräckligt många sökande kommer utbildningen istället övergå till lärlingsplatser ute på företag.
De elever som redan går utbildningen på Christopher Polhem, fyra stycken i årskurs två och två elever i årskurs tre, har kommit i kläm. För att spara pengar tvingas de flytta ifrån de stora lokalerna på flera hundra kvadratmeter, och sälja en del av maskinparken.
Christer Engström fick i uppdrag att se över vilka maskiner som kunde avvaras.
– Det är ett beslut i nämnden att sälja ut maskiner som vi inte behöver, säger han.
Men i lokalerna finns en datorstyrd snickerimaskin, inköpt för en halv miljon kronor. Ska den bli kvar krävs ett politiskt beslut.
– Jag har föreslagit att maskinen ska vara kvar tills de här eleverna slutar. Jag hoppas på det, men det är ännu inga beslut tagna, säger Christer Engström.
Sämre
Bland eleverna finns just nu en oro. Datorstyrd teknik är en viktig del i kursplanen.
– Den ingår i vår utbildning och datorstyrda maskiner finns ute på arbetsplatserna, säger Rasmus Karlström, elev i årskurs två.
Ingen av de sex eleverna vill lämna sina lokaler, och de menar att en ombyggnad i huset intill för bara ett år blir en dyr affär för regionen.
Christer Engström konstaterar att för bara tio till femton år sedan hade skolan en bättre maskinpark än vad industrin hade.
– I dag är det tvärtom, på grund av att det inte finns resurser, säger han.
För dyra lokaler
I hela landet sökte 153 elever till 480 platser inom träteknik.
– Träindustrin skriker efter utbildad arbetskraft. På Gotland finns ett 60-tal småsnickerier och ålderspyramiden är hög, säger Christer Engström.
I framtiden menar han att det är en uppenbar risk att branschen på ön får svårt att hitta kompetent personal.
– Om fem år finns det inga hantverkare kvar. Det kommer inte ut lika många nyutbildade som de som pensioneras, säger Christoffer Olovsson, elev i årskurs två.
15 februari är det preliminära gymnasieintaget färdigt. Då vet förvaltningen om nya elever kommer att tas in till en omorganiserad och lärlingsbaserad utbildning.
– Vår högsta önskan hade varit att ha kvar en skolförlagd utbildning, säger biträdande rektor Hanna Sällström Jonasson.
Nu är det politiska beslutet att lokalerna ska lämnas, eftersom de är på tok för stora.
– Kostnaden för lokalerna är betydande per elev och det är inte försvarbart att vara kvar, säger hon.