Välkända guldbutiken flyttar till innerstaden

Guldsmeden utanför Österport tar snart ner skylten – och sätter upp den på nytt innanför ringmuren. "Ett sätt att värna innerstan", säger Dick Magnusson.

Dick Magnusson (till vänster) tog över guldbutiken utanför Österport år 2000. I dag jobbar han och sonen Björn von Corswant tillsammans med sina respektive fruar Ulla Magnusson och Hanna von Corswant i butiken. Inom kort öppnar verksamheten på ny adress i Visby.

Dick Magnusson (till vänster) tog över guldbutiken utanför Österport år 2000. I dag jobbar han och sonen Björn von Corswant tillsammans med sina respektive fruar Ulla Magnusson och Hanna von Corswant i butiken. Inom kort öppnar verksamheten på ny adress i Visby.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-11-03 12:05

Dicks Guld & Silver har huserat i det gula huset utanför Österport i 21 år. Butiken har sett sig om efter en ny lokal under lång tid, och nu har man hittat rätt. I november slår den upp portarna drygt 100 meter innanför Österport nere på Hästgatan.

– Vårt nuvarande läge är det inget fel på, men det kostar. Nu dök chansen upp på den nya lokalen, och det kan vara lite roligare att ligga innanför muren för att hålla liv i innerstaden. Det är tråkigt om det bara blir sommarbutiker där, säger 66-årige Dick Magnusson.

undefined
Dick Magnusson plockar snart ner sin klassiska skylt utanför Österport och flyttar 100 meter innanför ringmuren.

Det har varit guldsmedsbutik i lokalen på Österväg 1 sedan 60-talet. Dick Magnusson blev guldsmed 1986 efter 15 år i flottan och tog över butiken utanför Österport år 2000. Sonen Björn von Corswant valde också guldsmedsyrket och jobbar i butiken.

– Jag och pappa är otroligt olika som personer. Han är en av de mest effektiva människor jag känner, och vi jobbar på två helt olika sätt, säger Björn.

– Vi bråkar inte om samma jobb, fyller Dick i.

Tillsammans med Dicks fru Ulla Magnusson och Björns fru Hanna von Corswant bemannar de butiken året om.

undefined
Guld och silver står fortsatt starkt, även om andra material, som till exempel stål, är populärt för smycken i dag. Här Dick Magnusson, Ulla Magnusson och Hanna von Corswant bakom kassadisken.

Flytten av butiken görs bland annat för att alla fyra vill kunna trappa ner något och hinna med mer i livet.

– Det hade kunnat vara kul att kunna ha semester någon gång. Nu när det varit öppet sex dagar i veckan har det varit svårt att ta in sommarpersonal till det vi gör här – laga, designa och tillverka smycken, säger Björn von Corswant.

I den nya butiken vill de skapa en känsla av att komma rakt in i en ateljé.

– Vi vill kunna fokusera på det vi är bäst på, hantverket och att jobba med vår egen kollektion, säger Björn.

– Det blir inte öppet sex dagar i veckan utan kanske fyra dagar och mer fokus på tidsbokning, säger Dick.

undefined
Björn von Corswant driver arvet vidare med Dicks Guld och Silver.

Under de 35 år Dick Magnusson varit guldsmed har branschen förändrats kraftigt, menar han.

– Under tidigt 90-tal brakade stora delar av guldbranschen samman och många grossister och verkstäder packade ihop helt och halverade sitt manskap med guldsmeder.

Guldsmeden hade längre tillbaka enorm status, men ganska låg inkomst.

– Det var verkligen status före lön. Guldsmeden satt oftast utom synhåll för kunder och butiksbiträdet bockade och bugade för smeden. "Kan guldsmeden tänka sig titta på detta?", berättar Dick.

undefined
Guldsmeden Dick Magnusson i sitt rätta element bland verktygen i ateljén.

De gotländska kunderna har fått ett ökat intresse för smycken de senaste åren.

– Fler vill göra något personligt, sätta sin egen touch på smycken. Kunderna är också mer pålästa och vet mer om vad de vill ha, säger Björn von Corswant.

Ett exempel på ett populärt smycke är den berömda Gotlandsrosen som alltid görs för hand.

Guld- och silversmycken står fortfarande starka även om trenden går mot att smycken tillverkas i andra material, som till exempel stål.

– Det kan vara material som trendar några år och sedan dör av helt. Men det kommer mer och mer tillbaka ett traditionellt guldsmederi, folk vill gärna ha något personligt tillverkat och betalar för det, säger Dick Magnusson.

undefined
Den lilla Gotlandsrosen, som enligt guldsmederna bara kan tillverkas för hand med bibehållen stolthet.

Guldpriset har också sin påverkan på marknaden. I dag kostar guld cirka 500 kronor grammet. Hos Dicks guld kan man även köpa sin egen guldtacka.

– Det är inga snabba pengar, men en trygg investering. Jag sålde en 50-gramstacka senast i går, säger Dick Magnusson.

Den nya butiken på Hästgatan blir granne med gamla Lekstugan och ska slå upp portarna i mitten av november.

undefined
Dicks guld och silver öppnar på ny plats i Hästbacken, granne med Lekstugan som nyligen begärdes i konkurs. Att guldsmedsbutiken öppnar där är dock inte kopplat till Lekstugans konkurs.
Guld

Guld har använts som betalningsmedel i tusentals år och är en säker investering i oroliga tider.

Många centralbanker i världen har en guldreserv som del av landets ekonomiska säkerhet. Sveriges guldreserv finns förvarad på olika platser i världen och består av 125,7 ton rent guld, i dagsläget värderat till cirka 63 miljarder kronor.

Två välkända guldsmycken från Gotland är Gotlandsringen med sin utskurna murgröna samt den twistade Vikingaringen, vars original hittades i Havorskatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!