En helg med "hacks" och idéer för kulturarvet

Den här helgen går i det digitala kulturarvets tecken när forskare och studenter från hela landet samlas i Visby.

Verkstaden på Riksantikvarieämbetet (RAÄ) i Visby.  Gustav Löfgren och Jesper Cederlund jobbar som utställningstekniker på RAÄ och hjälper företagare och entreprenörer att förverkliga sina idéer.

Verkstaden på Riksantikvarieämbetet (RAÄ) i Visby. Gustav Löfgren och Jesper Cederlund jobbar som utställningstekniker på RAÄ och hjälper företagare och entreprenörer att förverkliga sina idéer.

Foto: Cecilia Thomsson/arkiv

Visby2019-10-03 19:47

Hack for Heritage arrangeras av Riksantikvarieämbetet och beskrivs som ett tillfälle för den som vill utforska nya användningar för det digitala kulturarvet.  Den här helgen, 4–6 oktober, möts deltagarna i Visby där myndigheten öppnar sin utställarverkstad.

Hack for Heritage handlar om en slags innovationsverkstäder, eller "hacks". De riktar sig främst till kulturarvsaktörer, forskare och studenter inom till exempel IT eller speldesign. Tanken är att dessa ska samverka och utveckla idéer. Detta ska sedan mynna ut i praktiskt prototypbygge i utställarverkstaden.

Evenemanget är en del av ett stort mångmiljonprojekt på Riksantikvarieämbetet, Kulturarvsinkubator, som ska erbjuda stöd åt entreprenörer och företag för att utveckla idéer som hjälper till att sprida eller tillgängliggöra kulturarvet. 

Det är tredje gången som Riksantikvarieämbetet anordnar Hack for Heritage. Hösten 2018 medverkade drygt 65 personer och i år väntas lika många deltagare komma till Visby från hela landet.

Under tre dagar ska idéer och prototyper baseras på tillgänglig och öppen kulturarvsdata. I år har man dessutom valt tre teman för deltagarna att arbeta utifrån: Skola, lärande och pedagogik, besöksmål, turism och upplevelser, samt hälsa, välbefinnande och kulturarv. 

På söndag eftermiddag kommer alla team att presentera sina idéer för övriga deltagare, samt för en jury.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!