Har man inte tillgång till skogen med blåbär och salmbär, om flundrefisket störs av färjetrafik och bockjakten av stadsflanörer – då får man sätta sitt hopp till krögarna för att få i sig något gott.
Lördag förmiddag i Visby kunde man ta en tidig krogrunda. Tio matställen; Joda bar & kök, Brorsan, Wisby ost, Hästgatan 10 bar & café, Almedalens café, Matsalen, Bad Wolf BBQ, Bolaget, Kitchen & Table, samt Krönet, deltog i ett samarbete med företaget MovEat. Det sistnämnda företagets koncept är just att arrangera stadsvandringar med smakstopp.
– Vi åker runt till olika städer och kör det här, varje lördag. Vanligen säljer vi 400 biljetter, i coronatider får det bli hälften. Och så sprids starttiderna ut, säger Kurre Lansburgh, som vid lunchtid scannade biljetter utanför en Visbykrog.
Ninni Bander-Lansburgh berättade om bakgrunden:
– Det hela startade 2018 i Falsterbo-Skanör som det skånskklingande "Madamilen", men när idén togs till Stockholm var det ingen som begrep det namnet och så blev det MovEat i stället.
I en liten stad som Visby ligger nog betoningen på Eat, mera än Move. Krogbesökaren Karin Lekander på väg in till det första stoppet, i vänners sällskap:
– Nu gäller det att planera. Det får ta den tid det tar.
Eventföretaget vill gärna ha med alltifrån "fine dining till food trucks" i en bransch som nu för tiden svämmar över av engelska uttryck, oaktat det engelska kökets rykte. Men lokalt gotländskt skulle det vara i helgen – och med viss nivå på det som serverades. Biljettpriset, för tio smakprover, var lågt satt.
– Vi fick en fråga om vi ville vara med och hängde på direkt. Det är en kul idé. Vi passar på att testa lite nyheter från kommande meny, säger Johanna Dahlbom, delägare till Joda bar & kök, som var startpunkten för matvandringen.
På Visby ost står Frida Gustafsson i begrepp att ta över rörelsen som föräldrarna Anders och Ann-Marie drivit i 14 år. Hennes bidrag till Move-ätare som lyckats släpa sig upp för Hästbacken var tre kostbara små snittar med franska och italienska ostar, havtornsmarmelad och rågknäcke.
Krogarna betalar inget för att delta, utan får i stället en viss ersättning från MovEat. PR-vinsten är uppenbar – kanske med reservation för att krögarens miniportion borde falla väl ut i förhållande till de andra nio. Och så fick ju några anledning att ha öppet – med servering av öl och vin – på klockslag då de annars har stängt.