Besökstryck och snart öppnas för vaccin till alla

Om tio dagar kan allmänheten börja boka tid för vaccination. Samtidigt som 25 000 gotlänningar ska vaccineras startar turistsäsongen på Gotland, och många besökare väntas i år.

Nicolina Andrén Jakobsson har sina föräldrar i Hellvi och hon menar att många kommer att välja Gotland i sommar, hellre än att åka utomlands. "Gotland är så mycket semesterkänsla man kan få i Sverige", säger hon.

Nicolina Andrén Jakobsson har sina föräldrar i Hellvi och hon menar att många kommer att välja Gotland i sommar, hellre än att åka utomlands. "Gotland är så mycket semesterkänsla man kan få i Sverige", säger hon.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-05-20 20:30

Gotland befinner sig just nu i en så kallad platåfas när det gäller smittspridningen, med ungefär 100 nya fall per vecka. Det berättade smittskyddsläkare Maria Amér under Region Gotlands pressträff om det aktuella coronaläget som hölls under torsdagen.

– I landet som helhet och på Gotland ser vi en minskad smittspridning, men det minskar långsamt och långsammare än det gjorde i fjol, säger hon.

Under denna och nästa vecka kan personer som tillhör riskgrupp i fas 3 boka tid för vaccination mot covid-19. Regionens vaccinsamordnare Christine Senter kunde på torsdagens pressträff ge besked om när fas 4 inleds, fasen då hela befolkningen mellan 18 och 59 år erbjuds vaccin. Totalt handlar det om omkring 25 000 personer på Gotland som tillhör den stora gruppen.

– Planen är att den 31 maj öppna bokning för de äldsta i fas 4. Hur stort åldersintervall vi släpper på åt gången beror på hur mycket vaccin vi har tillgång till, säger hon.

Under sommaren kommer vaccineringen på öns vårdcentraler att pausas. Vaccinationsarbetet kommer att fokuseras till tre av de tillfälliga mottagningarna: Ica Maxi Arena i Visby, gamla vårdcentralen i Klintehamn och biblioteket i Fårösund.

Samtidigt som vaccinationerna fortgår och intensifieras under sommarmånaderna väntas antalet besökare till Gotland öka. Bokningsläget med Destination Gotland mellan juni och augusti ligger bara 4 procent under normalåret 2019.

– Ser vi bara till veckorna 26 till 33 har bokningarna ökat med 4 procent jämfört med normalår, samtidigt är det fortfarande svårt att bedöma var vi kommer att landa, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland.

Hittills i år, mellan januari och april, minskade resandet med färjorna med 30 procent jämfört med 2019.

– Vi ser att besökare är mer benägna att resa till Gotland än vad gotlänningar reser härifrån. Gotlänningars resande minskade med ungefär 50 procent under perioden, säger Marcus Risberg.

Öns besöksnäring hoppas på en bra sommar. Inte minst efter att Folkhälsomyndigheten presenterat lättnader för bland annat restauranger, som från och med 1 juni får ha öppet till klockan 22.30 i stället för dagens 20.30.

– Mitt intryck är att många är förväntningsfulla. Det finns inte så mycket reservkraft eller kapital kvar i branschen, man har använt våren till att kapa de kostnader man kan och lägger alla förhoppningar till att det ska gå att ta igen lite av det tappet i sommar, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring.

Sedan i mars har kommuner möjlighet att besluta om vistelseförbud på särskilda platser. Region Gotland har ännu inte fattat något sådant beslut, som i så fall tas i regionstyrelsen.

– Det ska vara på platser man ser att det finns en uppenbar risk för trängsel. Det kan handla om en badstrand, till exempel blå lagunen, men det måste vara ett tydligt angränsat område och gäller en kort period på max 14 dagar, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Trots vissa lättnader i restriktioner från 1 juni och hopp inför sommarsäsongen var pressträffens överhängande budskap: Pandemin är inte över.

– Det vi vill göra i sommar ska göras smittsäkert. Fortsatt måste vi hålla avstånd, stanna hemma när vi är sjuka och begränsa våra sociala kontakter. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade, säger Maria Amér.

Fråga: Vad tror du om besökssommaren?

undefined
Nicolina Andrén Jakobsson har sina föräldrar i Hellvi och hon menar att många kommer att välja Gotland i sommar, hellre än att åka utomlands. "Gotland är så mycket semesterkänsla man kan få i Sverige", säger hon.
undefined
Silivia och Thomas Blom med sommarens första glass. De tror att folk även i sommar kommer att vara försiktiga, trots att många då har fått vaccin.
undefined
Emma Lindström bär ut tallrikar till sina gäster och tror på en riktigt bra sommar. "Om vädret är bra kan man vara utomhus. Sommaren kommer att bli superkul", säger hon.
undefined
May Nygren Pettersson säljer kläder och hon tror på sommaren. "Om folk bara vaccinerar sig som de ska och vi får pass så att folk utomlands ifrån kan komma hit", säger hon.
undefined
Linda Broström och Torbjörn Alexandersson från Västervik firar hans 50-årsdag i dag på Gotland. De tror inte att folk orkar vänta längre utan kommer att resa mer i sommar än i fjol.
Lättnader från 1 juni

Maxantalet för sammankomster inomhus kvarstår på 8 personer, men vid sittande evenemang eller tillställningar inomhus är gränsen 50 personer. Utomhus får max 100 personer träffas, men sittande är gränsen på 500 personer.

Motionslopp med max 150 deltagare tillåts.

Det blir möjligt med mindre cuper, tävlingar och lägerverksamhet för barn och unga. Detsamma gäller tävlingsidrott i mindre skala för vuxna utomhus.

Öppettiderna för serveringsställen förlängs till klockan 22.30.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!