Eric Swanström: "Jag vill kunna fortsätta mitt liv"

På onsdagen beslutade en oenig miljö- och byggnämnd att elöverkänslige Eric Swanström inte får tillfälligt bygglov för sin husvagn i Galgbergets naturreservat. "Jag kommer att gå vidare", säger han.

Eric Swanström har bott i Galgbergets naturreservat sedan 2009, men de senaste två gångerna han ansökt om förlängt bygglov har nämnden gett avslag.

Eric Swanström har bott i Galgbergets naturreservat sedan 2009, men de senaste två gångerna han ansökt om förlängt bygglov har nämnden gett avslag.

Foto: Malin Stenström

Visby2020-10-15 18:06

Eric Swanström har haft sin husvagn uppställd på Galgberget sedan 2009, med tillfälligt bygglov som har förlängts flera gånger. Tidigare har miljö- och byggnämnden sagt ja av humanitära skäl, trots att det strider mot regelverket. Men sedan 2019 har nämnden ändrat inställning.

Beslutet 2019 överklagades till länsstyrelsen, som konstaterade att dispens kan beviljas i högst 15 år och om ansökan skulle beviljas skulle den perioden överskridas. Eric Swanström lämnade därför in en ny ansökan, för perioden till och med 31 december 2023, men det blev avslag även denna gång.

Vad tänkte du när du fick beskedet?

– Jag tänkte att nu går det åt pipsvängen, som Astrid Lindgren brukade säga. Man har inte förstått vilken typ av funktionsnedsättning jag lider av.

Eric Swanström har inte alltid varit "elfientlig", men lider sedan 30 år av en el- och bildskärmsskada, förklarar han.

– Tekniken var fantastisk, underbart att kunna skriva sina rapporter snabbt och lätt. Men det fanns en baksida, strålningen från datorerna slog ut min kropp helt. Sedan julen 1991 har jag kämpat för att överhuvud taget kunna överleva. 

Onsdagens beslut i miljö- och byggnämnden togs av en oenig nämnd efter 7-6 i votering. Eric Swanström tror inte att de politiker som röstade emot bygglovet förstår.

– De har inte insett hur det är att leva i dagens högteknologiska samhälle, med den trådlösa tekniken, med de problem jag har. Jag kämpar varje dag för att hålla mig vid liv.

Är du förvånad över att det blev avslag?

– Jag är förvånad, eftersom vi den här gången låg inom tidsgränsen. Förra gången hade jag sökt för 5 år och då hade vi kommit upp till 16 år totalt, ett år över maxgränsen. Nu sökte jag för 4 år, men fick ändå avslag.

Vad händer nu?

– Jag kommer att gå vidare, för jag vill kunna fortsätta mitt liv. Det finns inget annat att göra, annars kan jag lika gärna gräva en grop här borta på Norra kyrkogården. Men jag tycker inte att det är dags för det ännu.

Cykel är det enda färdmedel han klarar av och det är så han tar sig till och från sin lägenhet varje dag för att sköta sin hygien. Han måste cykla när det är dagsljus, innan gatubelysningen tänds.

Varför måste du bo just här?

– Här har jag kontakten med mitt hem som jag hyr vid Kruttornet. Det tar 5-10 minuter att cykla, det är hyfsade nivåer på strålningen, jag tar mig fort dit och tillbaka och kan göra det jag behöver.

Skulle man inte kunna hitta en annan plats i utkanten av Visby, där du kan bo?

– Det fungerar inte! Där har du alla backar, all trafik, glöm det! Jag har blivit erbjuden plats i skogen ute i Svajde, men det är för nära stora masten. Jag har funderat i 30 år på var jag ska kunna leva och den här platsen fungerar.

undefined
En speciell huva och solglasögon skyddar mot strålningen från nyhetsteamets trådlösa utrustning.

Eric Swanström har stöd från många vänner, bland annat tidigare ledamöter i miljö- och byggnämnden. Allan Olofsson (C) var ersättare 2002-2010, när Bo Björkman (S) var ordförande. Han tittar förbi hos Eric för att beklaga onsdagens besked.

– Jag är mycket besviken på det egna partiet. Om nämnden hade gått emot regelverket tror jag inte att någon hade opponerat sig, säger Allan Olofsson.

Han har såväl demonstrerat för Erics sak som skrivit insändare.

– Blir det någon ny aktion nu, är något planerat?

Allan ställer frågan till Eric som slår ut med armarna.

– Jag vet ingenting, än så länge.

Elallergi

Elallergi är omdiskuterat. Många läkare och forskare hävdar att det inte finns några belägg för elöverkänslighet.

Socialstyrelsen har konstaterat att kunskapen om elöverkänslighet är ofullständig. I dagsläget finns inte vetenskapligt stöd för elsanering.

Socialstyrelsen anser att sjukvården i första hand bör söka efter andra orsaker eftersom vissa sjukdomar kan leda till besvär som kan uppfattas som elöverkänslighet.

Det finns inga tester för att se om du har elallergi.

Källa: 1177 Vårdguiden

Karta: Galgbergets naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!