Domstolen ger avslag till elöverkänslige Eric

Elöverkänslige Eric Swanström får nej även av mark- och miljödomstolen i frågan om att stå kvar med husvagnen i Galgbergets naturreservat. "Det är en dödsdans som pågår runt mig", säger 76-åringen.

Eric Swanström får nej även av mark- och miljödomstolen i frågan om att få bo kvar i sin husvagn i Galgbergets naturreservat.

Eric Swanström får nej även av mark- och miljödomstolen i frågan om att få bo kvar i sin husvagn i Galgbergets naturreservat.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-07-07 18:02

Eric Swanström, som hävdar att han överkänslig mot el och strålning från telefonmaster, har sin husvagn med förtält uppställd i Galgbergets naturreservat norr om Visby. Orsaken är att platsen ger honom en dräglig tillvaro, något så när skyddat från den alltmer elektrifierade omvärlden.

I höstas behandlade miljö- och byggnämnden hans ärende om att få förlängt tillfälligt bygglov för husvagnen till och med 2023. Det blev avslag och beslutet överklagades till länsstyrelsen som också gav avslag. Trots "beaktansvärda skäl" hävdade länsstyrelsen att reservatet ska vara fritt från husvagnen.

Eric Swanström överklagade även till nästa instans, mark- och miljödomstolen, som nu alltså sagt nej.

När GT söker upp Swanström i reservatet har han ännu inte nåtts av domstolens besked, och det blir en chock för honom.

– Det som pågår runt mig är inget annat än "danse macabre", en dödsdans av myndigheterna.

Motgångarna som avlöst varandra de senaste åren har fått Eric Swanström att alltmer tappa hoppet.

– Alla andra funktionsnedsättningar får man hjälp av samhället med, men du ska inte vara elöverkänslig, för då faller du utanför alla samhällets skyddsramar, säger Eric, som bland annat nekats hjälp av socialen med att få bo på en plats befriad från el.

Helst av allt skulle han bo kvar i reservatet. Dagligen tar han cykeln till lägenheten inne i Visby där han utför sina basala behov och hämtar mat som hans dotter inhandlar.

– Mitt förslag är att lyfta ut 70 kvadratmeter mark ur reservatet och ge mig dispens att bo här så länge jag finns kvar. Det kostar inte samhället ett öre.

Han kommer nu att överklaga frågan till nästa instans, mark- och miljööverdomstolen.

– Det finns inget annat att göra. Det värsta är att myndigheterna inte kan ta till sig mina sakargument. Det är som att hälla vatten på en gås, det bara rinner av.

Region Gotland har föreslagit två platser dit Eric Swanström skulle kunna få flytta sin husvagn. Han visar upp kartorna över områdena, som dels är Svaideområdet i Follingbo och dels Visborgsområdet i Visby.

– Men i Follingbo finns både Follingbomasten med all strålning den skickar ut, och en enorm kraftledning som går rakt igenom området. Och på Visborg är regionens tak precis fulla av master. Det går inte.

Eric Swanström är överkänslig mot elektricitet och strålning från telemaster, vilket gör att han behöver bo avskilt.
Eric Swanström är överkänslig mot elektricitet och strålning från telemaster, vilket gör att han behöver bo avskilt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!