Från Estland till Arktis i forskningens tjänst

100 ton tung med enorma segel ska segelskeppet forsa fram mot sitt mål. Nya provtagningar kan avslöja snabba klimatförändringar.

Ombord på s/y Admiral Bellingshausen finns mängder av rör för vattenprover. Delägaren Tiit Pruuli och Estlands honorärkonsul på Gotland, Riina Noodapera, ser fram emot forskningsprojektet.

Ombord på s/y Admiral Bellingshausen finns mängder av rör för vattenprover. Delägaren Tiit Pruuli och Estlands honorärkonsul på Gotland, Riina Noodapera, ser fram emot forskningsprojektet.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-05-28 14:05

I Visby hamn väcker just nu det estniska forskningsfartyget s/y Admiral Bellingshausen viss uppmärksamhet. Besättningen på tolv man, vaccinerade mot covid, lämnade Sillamäe i Estland tisdags. Coronapandemin tvingar dem att ta en annan rutt än som var tänkt.

– Alaska och kanadensiska vatten är stängda i sommar, så vi seglar till Island, Grönland och vidare mot Svalbard, säger Tiit Pruuli, en av delägarna i båten, och det privata forskningsinitiativet.

Efter förra årets långsegling, med ett 20-tal forskare som byttes av, till Antarktis för att fira 200-årsjubiléet av upptäckten går årets segling norrut. I ett rasande tempo.

– Vi använder 456 kvadratmeter segel. Vårt fartyg älskar bra vind och går som ett spjut, säger Maris Pruuli och berättar om syftet med resan.

Projektet stöds av estniska utrikesdepartementet och på sin resa ska besättningen ombord på s/y Admiral Bellingshausen ta mängder av vattenprover.

– Man har upptäckt att det finns massor av metangas på botten av havet och det finns en teori om att det påskyndar klimatförändringarna i Arktis.

Hela resan följs av Estlands 1,3 miljoner invånare, dels via sociala medier men också i landets största dagstidning som regelbundet rapporterar om resan.

– Den stora eran av att upptäcka nya platser är över, men det är fortfarande inspirerande, säger Maris Pruuli.

Klockan 06:00 lördag morgon lämnar s/y Admiral Bellingshausen Visby hamn och fortsätter sin resa mot kallare vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!