Etiopisk läkare lär på Gotland

I höst åker pensionerade gotlandsläkaren Magnus Sundblad för sjätte gången till Etiopien. I går gjorde läkaren Daniel Getachew från Jimma i Etiopien sin andra arbetsdag på Visby lasarett.

Gotland-Etiopien. Magnus Sundblad, pensionerad överläkare på Visby lasarett, tillsammans med läkaren Daniel Getachew från universitetssjukhuset i Jimma.Foto: Rolf Jönsson

Gotland-Etiopien. Magnus Sundblad, pensionerad överläkare på Visby lasarett, tillsammans med läkaren Daniel Getachew från universitetssjukhuset i Jimma.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-09-06 04:00

- Det är fråga om ett ömsesidigt utbyte av erfarenhet och kunskap, förklarar Magnus Sundblad.

Han är 67 år och har just avslutat den stora kirurgveckan som han ansvarat för på Gotland.

Nu handleder han sin kollega Daniel Getachew, 30 år, från Etiopien som kommit till Sverige och Gotland.

Under en månad ska han delta i och studera verksamheten på Visby lasarett.

- Etiopien är ett fattigt land med små ekonomiska resurser. Medellivslängden är 48 år, berättar Daniel.

För två år sedan kom Magnus Sundblad första gången till Etiopien på inbjudan av Staffan Bergström i Rute, professor i gynekologi och med ett mångårigt engagemang i landet.

- Det är ett ömsesidigt utbyte av erfarenhet och kunskap. Jag hoppas kunna bidra med min kunskap om modern sjukvård, säger Magnus Sundblad vars insatser i Etiopien är ett ideellt engagemang som han finansierar själv.


Modern utrustning
På universitetssjukhuset i Jimma, med ett upptagningsområde på 20 miljoner personer, träffade han bland annat kirurgkollegan Daniel Getachew.

Sjukhuset byggdes på 1930-talet och har inte moderniserats därefter. Nu planeras satsningar på modern utrustning.

-  På sjukhuset finns två överläkare och fyra läkare under specialutbildning samt många läkare under utbildning, berättar Daniel.

Han förklarar att sjukvården i Etiopien är en fråga om ekonomiska resurser och dålig infrastruktur med osäker tillgång på exempelvis rent vatten och elektricitet.

- Vi har i praktiken duktig personal på mottagningar ute i landet och vid sjukhusen. Tyvärr väljer många utbildade att arbeta utomlands och dränerar landet på kompetens. Problem är också brister i utrustning och stora avstånd, förklarar Daniel Getachew.

Magnus Sundblad ger exempel med sjukdomar relaterade till jodbrist och patienter med bråck som på grund av långa avstånd kommer sent för behandling.

- Jodiserat salt måste importeras och som kostar mycket. Och att upp emot 90 procent av befolkningen bor mer än två dygn från en väg vilket gör att patienter söker vård med långt utvecklade sjukdomstillstånd, förklarar han.

Andra arbetsdagen. Daniel Getachew, läkare från universitetssjukhuset i Jimma i Etiopien, är på Gotland för att lära sig om den svenska sjukvården.
Andra arbetsdagen. Daniel Getachew, läkare från universitetssjukhuset i Jimma i Etiopien, är på Gotland för att lära sig om den svenska sjukvården.

Demokratiska folkrepubliken Etiopien, med cirka 80 miljoner invånare, är en stat på Afrikas horn.

Etiopien, tidigare Abessinien, är känt som ett av världens äldsta länder.

Addis Abeba är huvudstad och största stad med cirka 3 miljoner invånare.

Staden Jimma har cirka 150 000 innevånare.

Amhariska är det officiella språket av de 80 språk som talas bland landets 80 folkstammar och etniska grupper.

Australopithecus afarensis, fossilfyndet kallat Lucy, och ännu äldre fossilfynd av hominider har gjorts i Etiopien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om