"Ett scenario som är ödesdigert för Visby innerstad"

Räddningstjänsten skulle få svårt att hantera en större akut händelse i Visby innerstad. Särskilt stort är problemet på Stora Torget i Visby.

Det är inte bara de trånga gränderna i Visby som gör att Räddningstjänsten har svårt att komma fram. Sommartid rör sig tusentals människor i innerstaden och vid en stor akut händelse kan de hindra framkomligheten.

Det är inte bara de trånga gränderna i Visby som gör att Räddningstjänsten har svårt att komma fram. Sommartid rör sig tusentals människor i innerstaden och vid en stor akut händelse kan de hindra framkomligheten.

Foto: David Skoog/arkiv

Visby2020-08-19 11:43

Räddningstjänsten på Gotland ska ta fram ett nytt handlingsprogram för skydd mot olyckor. I det nya programmet behöver särskilt fokus läggas på hur innerstaden och framför allt Stora Torget ska kunna skyddas vid till exempel en stor brand. 

– Skulle vi få en större händelse på Stora Torget, till exempel att någon släpper en rökbomb eller brandbomb på något av de större nöjesställena, vet vi inte om vi kommer fram. Sker det i juli månad så finns det flera tusen personer runt Stora Torget. Det är ett scenario som skulle vara svårt och ödesdigert för Visby innerstad, säger Dick Svennefelt, regionens räddningschef. Han fortsätter:

– Stora Torget har exploaterats mycket de senaste åren och den lilla händelsen är inga problem men om det skulle hända något snabbt så ser vi problem.

Handlingsprogrammen för skydd mot olyckor ska göras om vart fjärde år och det nuvarande gäller egentligen bara fram till nyår. Men Räddningstjänsten vill förlänga det till slutet av 2021 för att kunna få med de revideringar av Lagen om skydd mot olyckor som gjorts. Det nya programmet kräver samarbete med de andra blåljusmyndigheterna och regionens förvaltningar. Det kan exempelvis handla om ändrade rutiner för markupplåtelse så att uteserveringar inte hindrar framkomligheten för Räddningstjänsten.

– Vi har redan i dag bra rutiner men det är alltid bra att se över dem när man ska göra ett nytt program, säger Dick Svennefelt.

Att Visby är ett världsarv försvårar arbetet med handlingsprogrammet. Många byggnader är kulturmärkta och det kan vara svårt att få tillstånd att installera brandskydd som sprinklers på och i husen. Men Dick Svennefelt och hans medarbetare behöver inte uppfinna hjulet själva. Många andra städer i världen har liknande problem och har hittat lösningar på dem.

– Det finns en kulturstad i Norge där man har byggt in anläggningar i världsarvet så att man kan få en tidig släckeffekt med till exempel utvändiga sprinklers på vissa ställen, säger Dick Svennefelt.

Om regionstyrelsen godkänner att nuvarande handlingsprogram förlängs ett år kan arbetet med en nytt inledas. Men det krävs också ytterligare besked från politikerna.

– Vad vill den gotländska politiken med räddningtjänsten. Hur många stationer ska det vara och hur många brandmän. Vi måste få besked om det under hösten för att kunna göra handlingsplanen, säger Dick Svennefelt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!