Ett steg närmre framtidens Östercentrum

Regionen har fått in 16 arkitektförslag på hur Östercentrum kan utvecklas. De föreslår bland annat ett konserthus och en simhall.

Ett av många förslag som kommit in på hur Östercentrum skulle kunna utvecklas. Här har de även ritat förslag på hur det övriga området skulle kunna göras om.

Ett av många förslag som kommit in på hur Östercentrum skulle kunna utvecklas. Här har de även ritat förslag på hur det övriga området skulle kunna göras om.

Foto: Skiss

Visby2019-10-08 08:36

Utvecklingen av Östercentrum är i år en del av den stora arkitekttävlingen Europan, en årligen återkommande tävling för arkitekter under 40 år. Städer och regioner från hela Europa deltar i tävlingen, och i år fick Gotland frågan om att delta. Tävlingsarrangören var särskilt intresserad av att parkeringsytan på Östercentrum, Coop-parkeringen i folkmun, skulle vara en del av tävlingen. 

–Östercentrum är i stora delar en dåligt omhändertagen stadsmiljö, och under delar av dygnet och veckan är vissa platser i området även relativt otrygga. Det skulle kunna bli ett riktigt lyft om det blir fler boende, säger Christian Hegardt, stadsarkitekt på Region Gotland.

– Det ska vara en levande stadsdel och förhoppningsvis kan man bygga bort de baksidor som finns. Vi behöver ta ett helhetsgrepp, och den här tävlingen är ett stort steg närmare en utveckling av Östercentrum. 

I augusti fick regionen ta del av de 16 bidrag som skickats in. Nu ska bidragen ställas ut i gallerian på Östercentrum med start under vecka 42. En av knäckfrågorna har varit att ta fram en lösning på parkeringssituationen om den nuvarande parkeringen försvinner.

– Flera har ritat parkeringshus längst bort på parkeringen sett från ringmuren. Några har också ritat in publika platser och föreslagit olika karaktärer på området. Flera har även tagit med hela Östercentrum i sina förslag och inte bara själva parkeringsytan som varit huvuduppgiften i tävlingen, säger Christian Hegardt. 

I de olika förslagen syns bland annat ett konserthus, odlingar på taken och en ny simhall.

– Vi har också sagt att vi vill lyfta fram Ihregatan och den har många tagit med i sina förslag, säger Eva Ahlin.

De menar att det här är en viktig fråga för den fortsatta utvecklingen av handeln i Östercentrum.

– Vi står inför ett vägskäl i och med e-handelns utveckling. Om ett centrum ska överleva på sikt måste det till andra funktioner för att göra platsen attraktiv, säger Christian Hegardt. 

Eva Ahlin: 

– Om det bor fler människor i centrum bidrar det självklart till en mer levande stadskärna. 

I december avslöjas vinnaren och andrapristagaren i arkitekttävlingen. Det kostar regionen drygt 1,1 miljoner kronor att vara med i tävlingen, väl investerade pengar enligt Christian Hegardt.

– Tillsammans med vinnaren kommer vi arbeta med att vidareutveckla förslaget som första steget inför en planläggning. Utifrån det stora material vi fått in har detta varit en bra lösning jämfört med att ta in en enskild konsult, säger han.

Ett av de andra förslagen som kommit in på hur Östercentrum skulle kunna utvecklas.
Ett av de andra förslagen som kommit in på hur Östercentrum skulle kunna utvecklas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!