Under måndagen meddelade LO-facket Kommunal att de varslar om strejk. Det efter att förhandlingarna om ett nytt avtal med Sveriges kommuner och regioner och Sobona strandat.
– Hela vår organisation är redo att ta oss an en strejk. Men jag hoppas så klart att vi ska hitta en lösning. Vi har helt rimliga krav. Det är inga kostnadsdrivande krav, utan krav som behövs för att få till en bra och robust välfärd, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal, till TT.
Om strejken skulle bli av skulle drygt 5 000 medlemmar runtom i landet omfattas. För Gotlands räkning handlar det om ett 30-tal personer på teknikförvaltningen. Dels fastighetstekniker på Visby-enheten och dels maskinförare och renhållningsarbetare på avfallsavdelningens enhet ÅVC/slam. En av fastighetsteknikerna är Pia Malmros, ordförande för Kommunal på Gotland.
– Skulle det bli strejk kommer det påverka möjligheter till åtgärder på regionens verksamheter, som till exempel skola och LSS-boenden, säger hon.
Varför är det just dessa verksamheter som påverkas på Gotland?
– Det är en del av en helhet där vi ser att det ger bäst effekter.
Kommer fler verksamheter att påverkas, om förhandlingarna förblir strandade?
– I dagsläget är det inget som jag kan kommentera.
I förhandlingarna har Kommunal yrkat på ett nytt lönesystem, där de menar att det finns stora brister och dålig tydlighet. En annan stor fråga har varit arbetstiderna med förenklade dygnsviloregler för exempelvis räddningstjänst och LSS-verksamhet.
Pia Malmros kommer ha en hel del fackligt arbete framöver, berättar hon. Men huvudförhandlingarna kommer nu fortsätta över ett centralt förhandlingsbord.
– Vi hoppas på att våra yrkanden kan tillgodoses, vi tycker inte det är några orimliga krav vi kommer med.
Strejken bryter ut den 18 april om ingen uppgörelse nåtts innan dess.