Experten om mordåtalet: Kan bli friande dom

På tisdagen inleds rättegången där en 28-årig står åtalad för mord. På förhand ser utgången oviss ut, menar den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att utgången i mordrättegången på förhand ser oviss ut.

Den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att utgången i mordrättegången på förhand ser oviss ut.

Foto: Frida Winter/TT

Visby2020-06-29 20:02

28-åringen står åtalad för att ha strypt en 33-årig man till döds i en lägenhet på Gråbo. Sven-Erik Alhem har tagit del av åtalet.

– Det är inte alldeles enkelt, det finns många komplikationer. Åklagaren har den absoluta bevisbördan. Det kan se förrädiskt enkelt ut för en lekman – när någon är bunden till fötter och händer i en säng och ett snöre har använts, tyder det på att ett mord måste föreligga. Men det måste det inte ens ha gjort objektivt, säger Sven-Erik Alhem.

I dödsfallsutlåtandet ges utrymme för att 33-åringen kan ha dött i en olyckshändelse i samband med så kallat strypsex.

– Det är det som försvaret nu synes ta fasta på. Det är definitivt ingen utförsbacke för åklagarsidan även om det på ytan kan se väldigt tydligt ut. Åklagaren måste visa att inget annat tänkbart händelseförlopp kan ligga bakom det här dödsfallet.

Sven-Erik Alhem tror att förhandlingen i tingsrätten kommer att avgöra om det blir en friande eller fällande dom.

– Det är jättesvårt. Det blir väldigt avgörande vad som presenteras och vad som sägs under huvudförhandlingen. Det är väldigt svårt att sia om hur utgången kommer att bli.

28-åringen har i förhör lämnat en berättelse som rimmar illa med bland annat hans mobilanvändning. Men huruvida han talat sanning i förhör är inte avgörande för utgången, framhåller Sven-Erik Alhem.

– En tilltalad har en ovillkorlig rätt att ljuga, att tiga och över huvud taget lura åklagaren. Man får lov att ljuga hejvilt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!