Nu varnar röjningsledaren Carl Lövgren allmänheten.
- Om du tror att du har något liknande, öppna inte ens locket. Ring polisen direkt!
I onsdags detonerade experter från Försvarsmakten åtta kilo sprängämnen, som hittats i en låda på ett dödsbo på Fårö. Insatsen organiserades av ammunition- och minröjningsledare Carl Lövgren.
Vad kan du säga om fyndet i dag?
- Det vi kan säga med säkerhet är att det är ett explosivt ämne från gamla sjöminor. Exakt vilket vet vi inte.
På vilket sätt är det farligt?
- Dels är de här kemiska ämnena väldigt giftiga. Om man andas in det eller får i sig det kan man bli förgiftad. Det kan räcka med att man får det på huden för att man ska bli allvarligt sjuk eller dö.
- Dels är alla explosivämnen känsliga till sin natur redan från början, och när de åldras ändras den kemiska strukturen. Det kan göra ämnet ytterst känsligt.
Hur känsligt?
- Det kan bli extremt instabilt. Det kan räcka med statisk elektricitet i en människokropp för att det ska gå igång.
Nu kan GA konstatera att det så sent som den 17 juli hölls en stor auktion på den aktuella Fårögården. Utomhus, nära den byggnad sprängmedlet hittades i.
Åke Grönlund var auktionist.
- Det var de anhöriga som plockade ut alla grejer på gården, men jag var själv inne i alla byggnader. Trälådor fanns det gott om, men alla vi sålde var ju tomma... något sprängmedel såg jag aldrig skymten av.
Åke Grönlund konstaterar att auktionen lockade flera hundra besökare och att alla dörrar stod öppna under dagen.
- Det är klart det känns lite skrämmande att tänka på, nu när jag fick höra om det här. Det var ju för väl att inget hände.
Fler fynd väntas
Fyndet på Fårö var inte det första av den typen.
- I fjol hjälpte Försvarsmakten polisen med ungefär 380 ärenden gällande explosivämnen, spränggranater, minor och sådant. Sedan tog polisen hand om en hel del själv. Det rör sig nog om kanske 500 fall per år, säger Carl Lövgren.
Han är övertygad om att fyndet var långt ifrån det sista - och där får han medhåll av Gotlandspolisen Roger Björkander.
- Vi tror också det finns mer. Ofta är det grejer från andra världskriget man hittat, tömt och sparat för att spränga stubbar och sten i jordbruket. Sedan blir det liggande. Det är också gamla vapen och ammunition, som det saknas tillstånd för.
Innehav av sprängmedel är tillståndspliktigt, men Roger Björkander menar att man får bedöma från fall till fall.
- När det exempelvis gäller fynd i samband med dödsbon kan man ju knappast tala om något brott.
Två gånger har riksdagens justitieutskott infört tillfällig vapenamnesti, 1993 och 2007. Då kunde allmänheten överlämna illegala vapen till polisen, utan att bli straffad eller registrerad.
- Motsvarande amnesti har inte förekommit med sprängmedel. Det vore kanske en idé, säger Roger Björkander.