Expertens bästa tips inför sommarjobbet: ”Social och teknisk”

Gotländska ungdomar är bättre på att jobba än ungdomar i landet som helhet. Utöver erfarenhet och referenser innebär det en annan stor fördel för framtiden, menar Aleksandar Lazarevski på Arbetsförmedlingen.
– Det ger ett bättre hum om vad man vill göra med sitt liv.

Aleksandar Lazarevski är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby. Han är utbildad IT-ekonom men har även arbetat länge inom krogbranschen i Visby.

Aleksandar Lazarevski är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby. Han är utbildad IT-ekonom men har även arbetat länge inom krogbranschen i Visby.

Foto: Maja Salwén

Visby2025-03-02 16:35

Sommaren kanske känns långt borta, men när det kommer till sommarjobb är rekryteringen i full gång. Särskilt på en turistdestination som Gotland.

– Det man kanske inte tänker på är att besöksnäringen även belastar andra verksamheter som vård, underhåll och städning. De delarna av samhället behöver också finnas tillgängliga under högsäsong, säger Aleksandar Lazarevski, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Visby.

Han är själv något av en expert i ämnet. Med 13 år på Arbetsförmedlingen och flera år inom Visbys krogbransch har Aleksandar Lazarevski stenkoll på den gotländska sommarrekryteringen – som till största del förmedlas via kontakter.

– Det jag kan säga av egen erfarenhet från krogbranschen är att de flesta jobb får man genom kontakter och nätverk. Av alla sommarjobb på ön läggs bara en viss del ut på Arbetsförmedlingens platsbank.

undefined
Lokalt arbetar Arbetsförmedlingen mest med så kallade ”prioriterade grupper”, personer som av olika anledningar har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Under högsäsong öppnas fler möjligheter att få ut folk på jobb, exempelvis inom jordbruk och besöksnäring.

På Gotland är ungdomsarbetslösheten lägre än i övriga landet. En anledning, tror Aleksandar Lazarevski, är att många här får chansen att komma ut på arbetsmarknaden redan i ung ålder, exempelvis genom sommarjobb inom besöksnäringen.

– Det gör att våra ungdomar får det lite lättare med referenser och erfarenhet i framtiden, de blir mer benägna att anställas nästa gång helt enkelt.

Enligt Aleksandar Lazarevski finns det en rad fördelar med att sommarjobba från ung ålder. Särskilt om man vågar testa sig fram i olika branscher.

– Då får man en bättre bild av sig själv och vad man vill jobba med i framtiden. Det är jättebra när man till exempel ska välja utbildning.

undefined
Den låga ungdomsarbetslösheten på ön förklarar Aleksandar Lazarevski med att många tidigt börjar jobba inom besöksnäringen.

Även den generella arbetslösheten är lägre på Gotland än i riket. Aleksandar Lazarevski tror att gotländska arbetstagare är mer villiga att arbetsväxla.

– Gotlänningar kan stå på fler ben och jobba med olika saker. Är ett yrke inte gångbart måste man vända sig någon annanstans.

Enligt honom är det därför inte ovanligt att gotlänningar arbetat inom vitt skilda branscher, från äldreomsorg till besöksnäring och lantbruk.

Varför tror du att det är så?

– Det kanske är nödvändigt för att kunna bo kvar här. Eftersom vi är en ganska liten befolkning måste vi ha fler än en förmåga.

undefined
I dag är det viktigt att kunna arbeta inom flera delar av en verksamhet. ”Man kan inte bara stå i baren och känna sig som en kung”, konstaterar Aleksandar Lazarevski.

Under Aleksandar Lazarevskis 13 år på Arbetsförmedlingen har mycket förändrats. När han började kom folk fortfarande in på kontoret för att skriva in sig.

– Folk kom hit med alla möjliga frågor, det var högt och lågt, ibland var det kö in. Det var nästan som att jobba i krogbranschen igen, säger Aleksandar Lazarevski och skrattar.

Även arbetsmarknaden ser annorlunda ut i dag. Ett exempel är att service allt mer ingår i de flesta yrken.

– Vad man än jobbar med i dag är det viktigt att vara duktig på att bemöta människor.

Anledningen, enligt Aleksandar Lazarevski, är att arbetsmarknaden ”bantats ner”. Nuförtiden är det inte ovanligt att en person ansvarar för flera delar i en verksamhet.

– Inom restaurangbranschen förväntas man både diska och vara social mot kunder. Man kan inte bara stå i baren och känna sig som en kung.

Den andra stora förändringen är såklart den snabbt växande digitaliseringen, något som förändrat många branscher i grunden.

– Digitalisering och service, om det är någonting man ska vara bra på så är det dem.

Social och teknisk alltså?

– Ja, det låter lite paradoxalt. Men så är det.

undefined
En bra inställning som anställd är att vara positiv och prestigelös, menar Aleksandar Lazarevski.

Till den som söker sommarjobb är Aleksandar Lazarevskis bästa tips att använda sitt kontaktnät – och att våga.

– Om du söker ett jobb och får nej, eller inte söker alls, gör ingen skillnad. Utmana dig själv att testa. Man klarar mer än man tror.

Han minns själv hur det är att vara ny på jobbet och rädd för att misslyckas. Men med tiden inser man att det inte är så farligt, menar han, och upprepas processen tillräckligt många gånger växer självförtroendet.

Aleksandar Lazarevski menar också att man inte ska fastna i vad som står i annonserna. I många tjänster, där legitimation inte är ett krav, kan arbetsgivaren i stället gå på ”mjukare kompetenser”. Att vara social och villig att lära sig kan vara mer värt än arbetslivserfarenhet.

– När jag anställde folk inom restaurang var det många som hade gått bartenderutbildningar utomlands som sökte. Men det var inte alls vad jag letade efter. Jag ville ha någon som kunde bemöta människor och som hade en bra inställning.

Och vad är en bra inställning?

– Positiv gentemot kunder, gäster och medarbetare. Men också att vara prestigelös, våga erkänna sina brister och vara beredd på ständigt lärande.

Söka sommarjobb – tips

• Sök jobb redan idag. Du behöver inte vänta på att en arbetsgivare lägger ut en annons. Ta initiativ själv genom att kontakta en arbetsgivare där du vill jobba.

• Ta kontakt med en arbetsgivare, berätta om dig själv, vad du kan bidra med och varför du vill jobba hos just dem.

• Läs på om arbetsgivaren innan du tar kontakt, till exempel på deras hemsida, på sociala medier och i artiklar.

• Leta på fler ställen. Lediga jobb hittar du bland annat på Platsbanken.se, kommunernas hemsidor och på sociala medier.

• Prova en ny bransch. Fundera över hur du kan använda dina kunskaper och egenskaper på ett nytt sätt.

• Flytta dit sommarjobbet finns. Många säsongsjobb inom restaurang och turism finns runtom i Sverige. Flera arbetsgivare erbjuder eller kan förmedla boende.

• Använd ditt nätverk. Berätta för alla att du söker jobb.

• Titta på Arbetsförmedlingens webbinarier med tips bland annat om hur du söker jobb, skriver ett bra cv och vad du ska tänka på under en intervju.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!