Expertens bästa tips – så gör du cykeln redo för våren

Cyklar som står utomhus under vintern, rostiga nav och trasiga däck. Cykelreparatör Ronny Ohlsson i Visby har bråda dagar när gotlänningarnas slarv ska åtgärdas inför våren.

Ronny Ohlsson har haft sin cykelverkstad i Visby i 20 år. Ett av de säkraste vårtecknen är när kunderna strömmar till vid den här tiden på året för årlig service.

Ronny Ohlsson har haft sin cykelverkstad i Visby i 20 år. Ett av de säkraste vårtecknen är när kunderna strömmar till vid den här tiden på året för årlig service.

Foto: Johan Kurelid

Visby2021-03-26 11:10

Nja, alla slarvar förstås inte. Vissa ställer noga in sina cyklar i källare och garage för vinterförvaring.

Men långtifrån alla. Och det märks när våren är på gång och cyklarna ska ut på vägarna igen. För Ronny Ohlsson, smått legendarisk cykelreparatör i Visby, innebär det att kunderna strömmar till rejält.

– Man märker att våren är på gång, för nu har det satt fart ordentligt. Att cyklarna plockas fram och görs i ordning är ett säkert vårtecken, säger Ronny Olsson, som i 20 år drivit sin cykelverkstad i Visby.

Hur tar gotlänningarna hand om sina cyklar egentligen?

– Inte alltid så bra. Det är väldigt ofta som cyklarna blir stående utomhus hela vintern och det är så klart inte så smart. Det gör ju att det bildas rost, bland annat i naven. Rena kapitalförstöringen faktiskt, säger Ronny Ohlsson.

Han berättar att det av uppenbara skäl är ännu värre att låta en elcykel stå utomhus, även om batteriet har tagits in.

– Ja, det är mycket elektronik som inte mår bra av det. Sedan är det viktigt att tänka på att batterierna, som är väldigt dyra, också är känsliga. Exempelvis ska man inte sätta i laddaren direkt om man tagit in ett kallt batteri. Det är bra om det i stället får upp temperaturen innan man sätter i laddaren, säger Ronny Ohlsson.

Vad förtjänar våra cyklar för omvårdnad inför vår- och sommarsäsongen? 

– En ordentlig rundsmörjning är bra, kolla så att däck och slangar är i bra skick. Det är också väldigt viktigt att cykeln är ordentligt pumpad, många slarvar med det. För lite luft innebär att slangar och däck till slut går sönder och det är väldigt onödigt. En gång i månaden, minst, är det läge att pumpa cykeln, säger Ronny Ohlsson.

En tvätt skadar inte heller, menar han och berättar att många lämnar in väldigt skitiga cyklar när de ska servas.

– Innan man ska till tandläkaren är det bra om man borstar tänderna, jag brukar säga att det är samma sak om du ska lämna in din cykel på service eller reparation. Tvätta gärna av den innan. 

I den lilla källarlokalen på Neptungatan i Visby har det bedrivits service av cyklar sedan 1946. Ronny Ohlsson köpte verksamheten 2001.

– Helt otroligt vad tiden går, säger han. För en vecka sedan passerade jag 20 år i den här lokalen.

Hur märker du av pandemin?

– All form av friluftsliv har ökat, vi är ute mycket mer. Det har även fått oss att cykla mer, vilket är väldigt roligt. Efterfrågan på cyklar och reservdelar har också ökat och det är en utmaning. Många av mina leverantörer har haft helt slut på vissa delar och kunderna har fått vänta länge ibland.

Hur löser du det?

– Jag letar så gott jag kan på andra ställen, på nätet, och beställer därifrån, säger han. 

Med våren ökar också cykelstölderna. De brukar följa årstiderna och mellan april och september brukar antalet stölder vara som störst. Gotland har varit en av de värst drabbade regionerna de senaste åren och polisen kämpar för att stävja den negativa utvecklingen. 

Blir du av med din cykel är du inte unik, drygt 70 000 cyklar anmäls nämligen stulna i landet varje år. Men mörkertalet är stort. Många anmäler nämligen inte stölden, vilket polisen verkligen uppmanar till. 

Ett bra lås – godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen SSF – är det viktigaste skyddet mot cykelstöld. För att du ska kunna få full ersättning från hemförsäkringen om din cykel stjäls krävs att den är låst. 

Blocket har offentliggjort siffror som visar på ett stort intresse för begagnade cyklar. På Gotland tycks trenden dock inte vara lika tydlig.

Viktigt - kolla däcken

Cykeldäck är gjorda av gummi, som är en färskvara. Kolla därför över däcken, är de för torra eller spruckna blir det lätt punktering, är de nedslitna på mitten kan de bli halkiga. Men ser däcken bra ut är det bara att pumpa dem! Pumpa dem ganska så hårt för att minska risk för punktering och för att få ett bra flow när du cyklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!