När stölden av Havorringen nu granskas på nytt har ett antal andra stölder på Gotlands museum uppdagats. På museet arbetar man just nu med att katalogisera samlingarna digitalt, för att på så sätt lättare kunna överblicka vad som saknas.
Vissa stölder har man känt till sedan nästan 20 år tillbaka. I samband med att en myntforskare då gästade ön upptäckte man att ett tiotal mynt saknades ur samlingarna på Fornsalen.
- Först trodde man att mynten kunde finnas på någons skrivbord, man letade, men de var verkligen borta, säger Åke G. Sjöberg, då vice ordförande i Fornvännerna.
Han menar att mynten var unika, och att vart och ett kan vara värda hundratusentals kronor styck på samlarmarknaden.
Katalogsidorna urrivna
Ytterligare bevis på att de dyrbara mynten hade stulits fanns på museet.
- I katalogen med sammanställningen över alla föremål var just den sidan bortriven. Det fanns en kopia på landsarkivet. Men även där hade någon förstört den sidan. Mynten gick nu inte att spåra, man visste att man haft dem, men bevisen på detta var borta, säger Åke G. Sjöberg.
De försvunna mynten tillhör de stölder som blev polisanmälda. Man trodde att det var ett insiderjobb.
Mynten hade tillhört museet länge. Kanske hade de kommit dit redan på Säves tid och tillhört de så kallade "läroverkssamlingarna".
- I den samlingen finns andra grejer som varit ute och valsat, det vet jag, säger Åke G. Sjöberg.
Hos en välkänd auktionsfirma i London tittade man i äldre auktionskataloger.
Hade sålts på auktion
- I hela världen fanns bara några få exemplar, men de mynten fanns i katalogen, minns Åke G. Sjöberg.
I början på 90-talet, var själva brottet preskriberat. Man ville nu göra en så kallad överprövning till överåklagaren med en förnyad polisanmälan. Men dåvarande landshövdingen och ordförande i styrelsen tyckte enligt Åke G. Sjöberg annorlunda.
"Ville inte ha oro i lägret"
- Han ville inte ha oro i lägret. Därför kom det här inte till allmän kännedom. Han var en klok man, ingen kritik över honom. Det var inte fråga om att lägga locket på, men jag hade velat att framtiden skulle ha fått veta vad som skett, säger Åke G. Sjöberg, som nu kan erinra sig att beslutet att avstå krav på överprövning aldrig var uppe i styrelsen.
Att länsmuseet och de så kallade privatspanarna nu försöker utreda stölden av Havorringen och andra föremål välkomnas av Åke G. Sjöberg.
- Att någon vill peta i det är väl bra. Om det finns en chans att få kunskap och eventuellt tillbaka några föremål kan det vara värt det hela.