Få barn födda förra året – babyboom väntar

Många färre barn än vanligt föddes på Visby lasarett förra året. Men kommande månader är många födslar planerade. "Det får man kanske tillskriva corona".

Förra året föddes färre barn än vanligt på Visby lasarett. Desto fler väntas första kvartalet i år.

Förra året föddes färre barn än vanligt på Visby lasarett. Desto fler väntas första kvartalet i år.

Foto: ERIK ENGLUND/arkiv

Visby2021-01-13 07:00

Under år 2020 föddes 475 barn på Visby lasarett. Det är en stor minskning från åren innan. År 2019 föddes 521 barn och 2018 föddes 524 barn. Om det inte syntes någon "coronaeffekt" i form av fler födslar förra året på Gotland kan ökningen komma i år.

Årets förstfödda på Gotland kom till världen klockan 16.17 på nyårsdagen då Jennifer Kimber och Markus Keinonen från Lärbro blev föräldrar till en pojke. Och under första kvartalet 2021 är 149 födslar planerade, vilket är långt fler än normalt under januari till mars.

– Det är lika många som vi brukar ha under sommarmånaderna. Det är väldigt bra, och något man kanske får tillskriva corona, säger Anna Hörsne-Malmborg, enhetschef för förlossningsavdelningen på Visby lasarett.

Förutom en eventuell ökning av antalet födslar innebär pandemin nya rutiner för förlossningsavdelningen. Till exempel nekades fastlänningar att föda på Visby lasarett i somras och nya rutiner kring skyddsutrustning har införts.

– Det senaste är att vi sedan i mellandagarna måste ha munskydd på oss hela tiden när vi rör oss på sjukhuset. Det gäller även som patient, men inne på sitt rum behöver man inte ha det, säger Anna Hörsne-Malmborg.

Alla som ska föda och läggs in testas för covid-19 och partnern eller stödpersonen måste vara symtomfri för att få komma in på avdelningen. Detta skapar en del oro, men på Visby lasarett har de än så länge inte behövt neka någon att få vara med under förlossningen.

– Det vore såklart förfärligt att inte få ha sin partner med sig, det är ändå det största man upplever i livet. Men man måste ha med sig att det kan ske om partnern blir sjuk. Möjligtvis att man i så fall kan ha med sig någon annan anhörig, säger Anna Hörsne-Malmborg, och berättar att riktlinjerna gjort att många väljer att ta ett stort eget ansvar för att skydda sig från smittan innan förlossningen.

Avdelningen har varit relativt förskonad från coronasmitta, berättar Anna Hörsne-Malmborg.

– Vi har inte haft någon patient som varit covid-positiv och därmed har inte heller personal blivit smittad på arbetet. Vi har haft personal som testat positivt och varit hemma, men de har inte blivit smittade på jobbet.

Trots detta är personalsituationen ansträngd.

– Det är en knivig fråga, personal är en bristvara. Det är extra sårbart eftersom minsta förkylningssymtom innebär att man inte kan gå till jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!