Av landets 140 räddningstjänster har var tredje fortfarande inte en enda kvinna anställd. Bland landets heltidsanställda är 7,5 procent kvinnor. Hos deltidarna är siffran 8,5 procent.
När "Nätverket kvinnor inom räddningstjänsten" under två dagar håller sin årliga träff står Gotland värd.
– Vi har två kvinnor på heltid och tio på deltidsstationerna utanför Visby, säger öns räddningschef Lars-Göran Uddholm och menar att ansvaret till förändring måste tas på chefsnivå.
I det mansdominerade yrket återstår mycket för att nå jämställdhet. Det vittnar Anna Sjödin, brandman i Uppsala brandförsvar om. Hon utsågs på tisdagen till Årets förebild.
– Jag är jätteglad för att det arbete jag lägger ner får resultat, säger hon och berättar att det för henne handlar om mer än att locka fler tjejer att utbilda sig.
Tappet är i dag stort bland de som gått klart sin utbildning, och därefter väljer andra yrken.
– Som kvinna är det riktigt illa, det är många som blir sexuellt ofredade, säger Anna Sjödin och berättar att hon har egna tråkiga erfarenheter som hon inte vill gå in på.
Till jul väntar hon sitt första barn. Som gravid hos räddningstjänsten brister det rejält.
– En graviditet kommer alltid som en chock, räddningstjänsten har ingen plan, säger Anna Sjödin och berättar att ingen kvinna från det att de blivit gravida får lov att jobba operativt i yttre tjänst utan då behöver andra arbetsuppgifter.
Kollegan Emma Knös, även hon brandman i Uppsala brandförsvar, håller med om att mycket återstår att göra.
– Normen är en stark karl som är brandman och den tycker jag är viktig att ändra på, säger hon och menar att det handlar om att börja redan i tidiga år med att få flickor att känna att yrket som brandman är ett lika självklart val för dem som för killarna.
Emma Knös gick ut sin utbildning för tio år sedan när hon var 25, och hör till de som faktiskt är kvar. Det som driver henne är att få göra skillnad för andra: Hjärtstopp, bränder, och att ta hand om och trösta anhöriga är vardag.
– Jag vill så klart inte att det ska hända några olyckor, men om det nu gör det är jag glad om det händer när jag jobbar. Då får jag hjälpa till, säger Emma Knös.
Dagarna i Visby ska ge de 150 deltagarna stöd. Ämnen som klimakteriet och föräldraskap för kvinnor inom räddningstjänsten finns på agendan.
– Jag undrar varför det inte är fler manliga chefer här, säger Anna Sjödin.