"Facken är alldeles för starka"

Utbildningschefen Jan Holmquist kräver att lärarna ska vara i skolan under arbetstid. Men Lärarnas riksförbund på Gotland hotar med jurister om kraven finns kvar när höstterminen börjar.- Facken är alldeles för starka på Gotland, säger Jan Holmquist.

Pressad. Ett par hundra lärare och annan personal hade samlats för att få information av Jan Holmquist om den ekonomiska krisen inom gymnasieskolan. Först var pressen inte välkommen, men man ändrade sig när trycket blev för stort.FOTO: HENRIK RADHE

Pressad. Ett par hundra lärare och annan personal hade samlats för att få information av Jan Holmquist om den ekonomiska krisen inom gymnasieskolan. Först var pressen inte välkommen, men man ändrade sig när trycket blev för stort.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Visby2012-06-01 04:00

Arbetstidsfrågorna för lärare har rört upp en storm i skolan. Förvaltningschef Jan Holmquist har lyckats reta upp öns lärarkår efter att han vill se över undervisningstiden och styra den reglerade arbetstiden. Med stöd av Arbetsdomstolen kräver han att lärarna är i skolan på sin arbetstid. I dag kan lärarna friare disponera arbetstiden.

Den senaste tiden har insändarsidorna fyllts av lärarprotester. I går skulle Jan Holmquist gjuta olja på vågorna och informera om förslagen. Men stormötet på Hwitstjärna blev stormigt.

- Det här är inte Baku - det är Sverige 2012, sa en upprörd lärare, när det stod klart att pressen inte fick vara med.

Förvaltningsledningen hade hänvisat till att det var en information till personalen, men ändrade sig när trycket blev för stort.

- Jag tycker det är märkligt, det är inga hemligheter. Det handlar om hur regionen använder våra pengar, säger Rosita Sundh, ordförande i Lärarnas riksförbund på Gotland.


Dyster bild
Jan Holmquist hade planerat för en fyrtio minuter lång genomgång för att lärarna skulle få en bild av läget. På åtta år kommer Gotland att tappa över tusen gymnasieelever. I pengar motsvarar det hundra miljoner kronor. Prognoserna ser dystra ut de närmaste femton åren. Nu krävs krafttag.

Efter tio minuter avbröts Jan Holmquist av Göran Waltå, lektor i svenska, som höjde sin röst och krävde dialog. Efter applåder men också buanden kunde informationen fortsätta.

- Den ekonomiska krisen är ett faktum, men förtroendekrisen är onödigt skapad. Jan Holmquist har hittills inte visat att han är villig att lyssna, säger Rosita Sundh under en paus.

Jan Holmquist medger till viss del att stormen och förtroendekrisen beror på att förvaltningen misslyckats i att göra lärarna delaktiga. Arbetsgivarsidan är för svag på Gotland - det sade Jan Holmquist på en presskonferens, där lärarfacken inte fanns representerade, före informationsmötet.

- Facken är alldeles för starka. Nu har vi råg i ryggen att fackens tolkning är fel, och att vår är rätt, sade Jan Holmquist på presskonferensen och hänvisade till en dom i Arbetsdomstolen, där Sollentuna kommun fick rätt att utöka lärarnas undervisningstid.

Han har förståelse för att många lärare kan se sin arbetssituation som jobbig. Men han menar att om arbetstiden förläggs till skolan kommer det att ge lärarna bättre arbetsmiljö, eftersom de slipper jobba hemma.


Arbetsdomstolen?
Men Lärarnas riksförbund har genomfört en egen undersökning och enligt den är lärarna 38,5 timmar i veckan i skolan och arbetar 52,5 timmar totalt.

- Jan Holmquist signalerar ett misstroende. Vi kommer att gå vidare första dagen på höstterminen om kraven finns kvar, säger Rosita Sundh och hänvisar till avtalsbrott som kan sluta i Arbetsdomstolen.

Men genom att bland annat minska utbudet av utbildningar, öka det genomsnittliga antalet elever i klasserna och höja taket för hur mycket varje lärare ska undervisa, hoppas förvaltningen att man är på rätt väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!