På midsommardagens morgon påträffades ett 30-tal döda kajor på A7-området i Visby. Kajorna hade bokstavligen "trillat av pinn". Flera av dem låg på rygg med klorna rakt upp under de höga träd där de brukar hålla till.
Kajorna har nu tagits om hand och några av dem har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala, där de ska obduceras. Vid obduktionen ska man undersöka om det finns några sjukliga förändringar i de inre organen eller om kajorna har blivit förgiftade.
- Alla fåglar kan drabbas av sjukdom, men om många dör samtidigt tyder det snarare på att de har blivit förgiftade. Det finns inte så många sjukdomar som tar död på så många fåglar samtidigt, säger Henrik Uhlhorn, veterinär på SVA.
Tänk på hygienen
En fågelsjukdom som duvpesten, som drabbade Gotland hösten 2010 och som sedan fick fäste i en stor hönsbesättning, märks genom att fåglarna får balansproblem och svårt att flyga innan de dör.
Så verkar inte ha varit fallet med de döda kajorna i Visby.
Men Henrik Uhlhorn tycker att man ska ta det säkra för det osäkra om fler döda kajor påträffas i Visby:
- Man ska alltid tänka på hygienen om man hittar ett dött djur. Det är bra att använda handskar för att minimera kontakten.
Lastbil
Flockar med döda kajor har vid några tidigare tillfällen påträffats i Sverige. För ett par år sedan påträffades ett 60-tal döda kajor på en väg i Falköping.
Den gången kunde obduktionen ge besked om att kajorna inte hade dött av sjukdom, utan av blödningar, orsakade av yttre våld.
En lastbilschaufför trädde senare fram och berättade att han hade kört rakt in i fågelflocken.
Det kan ta tid innan SVA kan ge besked om vad det är som har orsakat den omfattande kajdöden i Visby.
- Det kan vara så att vi måste skicka prover för analys utomlands och då kan det ta flera månader innan vi vet något. Men om vi kan lösa det i våra egna laboratorier här i Sverige bör vi ha ett svar inom någon vecka eller två, säger Henrik Uhlhorn.