Fängelse för Visbybon som greps med knark i ryggsäck

Den man som greps med kokain i sin ryggsäck på terminalen i Nynäshamn i mars har av Södertörns tingsrätt dömts till ett år och sju månaders fängelse för narkotikabrott.

Mannen påträffades med kniv och narkotika. Nu har tingsrätten bestämt påföljden. Arkivbilder.

Mannen påträffades med kniv och narkotika. Nu har tingsrätten bestämt påföljden. Arkivbilder.

Foto: Lars-Göran Norlin/ Arkiv

Visby2021-05-19 14:05

Det var den 4 mars som den 30-årige Visbybon greps i hamnterminalen i Nynäshamn. Detta sedan civilklädda poliser fattat misstankar och börjat ställa frågor till mannen. Mannen var nervös och undvek att svara på frågor om narkotika. Efter beslut om visitering fann polisen 19,26 gram kokain i 30-åringens ryggsäck. Efter en påföljande husrannsakan i mannens bostad i Visby beslagtog polisen även 152,6 gram amfetamin, 27,16 gram kokain, 618,39 gram cannabisharts, 0,36 gram MDMA samt en stor mängd narkotikaklassade tabletter av olika slag.

Mannen nekade till brott i polisförhören och uppgav att han endast förvarat merparten av narkotikan i sitt hem åt en kille under hot. Angående narkotikan i ryggsäcken hävdade han att han inte visste hur den hamnat där. Möjligen kunde en kompis ha lagt kokainet i den när han själv var på ett toalettbesök utan ryggsäcken.

Tingsrätten i Södertörn tycker inte att hans sistnämnda förklaring är trovärdig. Samma inställning har man i fallet med narkotikan i bostaden. Tingsrätten skriver i sin dom att förklaringen om hotbilden är diffus och saknar detaljer som är kontrollerbara. 

Man anser det också som uteslutet att 30-åringen skulle ha innehaft så stor mängd narkotika för eget bruk. Med stöd av bland annat SMS-konversationer i mannens mobil, där det emellanåt i klartext talats om narkotika och önskan att få köpa av 30-åringen, menar därför tingsrätten att åklagaren lyckats bevisa att huvuddelen av narkotikan innehafts i överlåtelsesyfte. 

I frågan om brotten ska anses som grova gör tingsrätten bedömningen att båda brotten – innehavet i Nynäshamn och det i bostaden i Visby – är av normalgraden då gränsen för grovt narkotikabrott vid innehav av kokain går vid 100 gram. Enligt praxis ska en omräkning göras till en och samma narkotikasort om innehavet har bestått av flera olika sorters narkotiska preparat. De beslagtagna preparaten i bostaden i Visby motsvarade knappt 80 gram kokain vid en omräkning.

Södertörns tingsrätt dömer därför mannen till fängelse i ett år och sju månader. 

Åklagaren hade yrkat på att en kontantsumma, 5 700 kronor som beslagtogs i bostaden, skulle förverkas. Men tingsrätten, som visserligen anser att pengarna härrör från brottslig verksamhet, menar att anskaffningskostnaden ska skattas till 75 procent och bifaller endast att 1 425 kronor förverkas. 

En 30-årig man har dömts till fängelse för narkotikabrott.
En 30-årig man har dömts till fängelse för narkotikabrott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!