Fel sälja kommunens konstverk

En liten tavla märkt "kommunens konstsamling" såldes i går på överskottsförrådet.- Oacceptabelt, säger Eva Trolin, ansvarig för kommunens konst.

Hamnat fel. Tavlan nr 1610 av Hans T Andersson borde inte ha hamnat på överskottsförrådet.

Hamnat fel. Tavlan nr 1610 av Hans T Andersson borde inte ha hamnat på överskottsförrådet.

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-01-20 04:00
När GA besökte kommunens överskottsförråd såldes en tavla av konstnären Hans T. Andersson till en privatperson för 23 kronor. Vi ringer till konsthanteraren Eva Trolin som inventerar och uppdaterar kommunens konstsamling för att fråga om det är vanligt att kommunen slumpar bort sin konst. Men beskedet är glasklart.
- Konsten får man inte sälja. Det är inte acceptabelt, och det borde alla veta. Konsten ska lämnas till mig om de som har haft den inte vill ha den längre. Jag har fått information om att även de på överskottet var upplysta om detta.

Numrerad
Eva Trolin tycker att det verkar väldigt konstigt att tavlan hamnat i kommunens överskott, även om den kunde gått vidare till någon annan från kommunen och inte en privatperson. Men det normala är att hon registrerar när konst flyttas.
Konsten är märkt med inköpsår och ett nummer för identifikation. Utan att först kolla i registren kan hon inte säga var tavlan har hängt.
- Jag undrar hur det här har gått till? Jag ska vara med vid alla flyttar för att ha koll på var allt hamnar. Men faktum är att jag inte har hunnit med allt, säger Eva Trolin, som började arbeta med inventeringen av kommunens konst för tre år sedan.

Köpa tillbaka?
Under åren har hon hittat konst som varit "försvunnen", som ställts undan och blivit bortglömd. Inte minst nu, i och med att kommunen flyttar till Visborg, dyker det upp saker. Hon håller också som bäst på att placera konstverk i de nya lokalerna där.
I hennes uppdrag ingår inte att köpa konst och hon har heller inga pengar till det. Däremot vill hon nu höra med kommunens konstkommitté om det är angeläget att försöka köpa tillbaka tavlan som sålts. Och om det finns några principer för hur kommunen ska göra i sådana här situationer.
- Det måste vara sorgligt för Hans T Andersson att höra att hans konst säljs på överskottet.
Konstigt. Tavlor säljs också, men den liggande är märkt "kommunens konstsamling" på baksidan.foto: henrik radhe
Konstigt. Tavlor säljs också, men den liggande är märkt "kommunens konstsamling" på baksidan.foto: henrik radhe
Kommunens konstkommitté beslutar om konsten.
Kommittén består av tre politiker, kultursekreteraren, konstmuseets chef och en konstnär.
All konst är placerad, det finns inget lager.
Konsten flyttar runt, återanvänds.
Sedan några år finns ingen konstbudget.
När kommunen bygger och betalar själva går 1 procent av kostnaden till konst.
När kommunen säljer byggnader följer konst som är knuten till byggnaden med.
Källa: Eva Trolin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om