Den så kallade Stockholmsveckan är den period under året då polisen har som mest att göra. I år var inget undantag från den regeln, till skillnad från somrarna då pandemin begränsade utelivet och Visbys gator var fridfulla.
– Vi jämför med normalår som 2018 och 2019 och då har vi inte haft fler frihetsberövade eller fler omhändertagna än annars, säger Roger Nyd.
– Men det är en jobbig vecka för oss med väldigt mycket att göra, säger Roger Nyd som berättar att patrullerna får hoppa över en del arbete.
Polisens arbete med uppsökande verksamhet och ringa narkotikabrott får till exempel stå tillbaka. Att ingripa när någon klagar över höga ljudnivåer är andra ingripanden som får stå tillbaka.
– Vi prioriterar rätt så hårt. Ordningshållning, våld i offentlig miljö, rattfylleri och andra grövre brott är de brott som vi ägnar oss åt i första hand.
Veckans arbete har bestått av många omhändertagna och några gripna.
– Vi hade 43 omhändertagna under vecka 29. Det är inte så många för att vara den veckan, säger Roger Nyd.
När det gäller gripna handlar det om allvarligare brott.
– Det var narkotikabrott, rån och tre fall av misshandel.
En misshandel var först rubricerad som våldtäkt men ändrades. Ytterligare ett grovt brott fick polisen arbeta med. Det var anmälan om våldtäkt på Strandpromenaden i Visby.
En förstärkning av poliser från Stockholm under flera veckor i sommar gör det möjligt att klara de mest allvarliga händelserna.